Pe muzica inegalabilului Cornel de la Vâlcea Comuna N. Bălcescu și SUA petrec împreună de 4 iulie


În perioada 4 – 5 iulie 2015, Primăria N. Bălcescu în parteneriat cu Memorialul Bălcescu, organizează Sărbătoarea Comunei Nicolae Bălcescu, ediția a VII-a. Evenimentul va avea loc în incinta Memorialului Nicolae Bălcescu, programul începând de sâmbătă, 4 iulie, de la ora 16,00 cu Simpozionul „Nicolae Bălcescu – 196  de ani de la naştere”, iar duminică prin programe artistice pentru toate gusturile.
Sărbătoarea și numele comunei sunt strâns legate de personalitatea marelui revoluționar de la 1848, Nicolae Bălcescu, a cărui zi de naștere este 29 iunie. De aici și fixarea datei Zilei comunei, în primul weekend după această zi.
Memorialul Bălcescu este singurul muzeu din Romania dedicat memoriei lui Nicolae Balcescu. În anul 1968, pe Valea Topologului, în satul de unde-şi trage rădăcina familia marelui revoluţionar, istoric şi patriot, se deschide un muzeu consacrat memoriei acestuia, în clădirea pe care în 1948 Radu Mandrea a donat-o statului în cinstea lui Nicolae Bălcescu spre a fi „loc de reculegere şi de studiu”. Este vorba de un conac boieresc construit în stil brancovenesc cu influenţe gotice, cu o suprafaţă mai mare de 600 de m2 a carui constructie, în mai multe etape, a inceput în 1824 si s-a finalizat in 1937. Din 1991 muzeul a devenit instituţie de sine stătătoare, cu personalitate juridică. Desfășurătorul zilei cuprinde: Program folcloric al orchestrei de muzică populară “Muguraş de Topolog”, coordonator prof. Ion Nicolae, Program folcloric al rapsodului popular înv. Mihail Dincă, Program folcloric cu formaţia “Haiducii de la Amărăşti”, Festivitate de înmânare a diplomelor pentru concursul de poezie patriotică “Nicolae Bălcescu” – Ediţia a XIII-a, organizat în parteneriat cu CJCPCT Vâlcea,  Concertul Orcherstrei “Rapsodia Vâlceană”, dirijor  Gheorghe Iordache , soliştii vocali: Cristina Udrea, Mioara Raica, Luminiţa Tănsasie, Alin Pavelescu şi Corin Dobrinescu, soliştii instrumentişti: Gheorghe Voinic  Ionuţ Puia, Andrei Rizoiu şi Nicolae Urmuzescu și program folcloric cu formaţia “Fraţii Ştefănescu”, solist Cornel de la Vâlcea.