„Paza bună trece primejdia rea”


• poliţia oferă sfaturi preţioase cu privire la metodele furturilor din locuinţe
 

Pentru  a preveni cazurile de furturi din locuinţe, ofiţerii de poliţie din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii  Vâlcea fac apel către cetăţeni să fie mai atenţi cu paza locuinţelor, dar mai ales să semnaleze oamenilor de ordine orice fel de persoane suspecte care stau mai mult decât este nevoie în preajma vreunei case. Din analizele realizate la nivelul IPJ Vâlcea reiese că cele mai multe furturi au loc în mediul rural, dar aceasta nu înseamnă că locuinţele din mediul urban nu mai sunt ţinte la fel de agreate, din contră.

Poliţia atrage atenţia că multe dintre aceste furturi s-au produs şi pe fondul neglijenţei proprietarilor. Astfel, îi sfătuim pe cetăţeni să fie mai atenţi când vine vorba de siguranţa propriilor imobile. De asemenea, poliţia recomandă cetăţenilor, ca în cazul în care observă persoane suspecte, care stau mai mult în preajma unor case ale vecinilor, să anunţe organele abilitate, prin intermediul apelului de urgenţă 112, pentru o deplasare cât mai rapidă la faţa locului.

Pentru siguranţa locuinţei trebuie avute în vedere câteva măsuri: uşa de acces în locuinţă trebuie să fie solidă şi prevăzută cu cel puţin două încuietori, cu chei diferite, lanţ de siguranţă şi vizor. Montarea interfonului la intrarea în bloc sau un sistem de închidere la care să aibă acces doar locatarii blocului, este esenţială. De asemenea, dacă aţi pierdut una din chei, înlocuiţi imediat încuietoarea, acest lucru este recomandat şi în cazul unui schimb de locuinţe.

Un iluminat corespunzător pe scara blocului şi în jurul acesteia sporeşte siguranţa locuinţei dumneavoastră şi nu ezitaţi să întrebaţi persoanele  necunoscute pe care le sesizaţi în spaţiile comune ale blocului pe cine caută, aceste întrebări descurajează posibilii infractori. Mai mult, cei care locuiesc la parter să se asigure cu ferestrele cu gratii metalice, pentru un plus de siguranţă.

Copiii trebuie instruiţi ca atunci când sunt singuri acasă să nu deschidă sub nici un motiv uşa de acces în locuinţă persoanelor străine, care spun că sunt trimişi de părinţi pentru a le da diverse obiecte. Este recomandat să anunţaţi imediat POLIŢIA – telefon 112, atunci când observaţi că persoane străine de imobil ies din scările blocului cu bagaje voluminoase sau că scot pe ferestrele apartamentelor  de la etajele inferioare  diverse bunuri.

Persoanelor care locuiesc la case, în mediul urban sau rural, le recomandăm să nu lase geamurile deschise, decât în cazul în care se află în casă şi nu în curte, iar atunci când pleacă de acasă să le închidă, chiar dacă lipsesc cinci minute, deoarece hoţii sunt foarte inventivi, se orientează repede şi fură orice.  De la bidoane de vin, la coase, lemne, orice pot materializa mai târziu prin vindere. Legat de acest aspect vă recomandăm să nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor care vând ori cumpără diverse produse sau se oferă să presteze diferite servicii pentru că, de regulă, folosindu-se de această scuză „inspectează” locuinţa dumneavoastră ca să vadă cam ce ar putea sustrage.

Acestea sunt doar câteva dintre principalele măsuri de prevenire, care sunt puţin costisitoare, dar se pot dovedi extrem de utile. De asemenea, dacă sesizaţi o spargere anunţaţi imediat poliţia şi nu pătrundeţi într-o locuinţă a cărei uşă a fost spartă sau forţată deoarece puteţi şterge urme importante pentru prinderea infractorilor. Mai mult, este indicat să furnizaţi toate datele pe care le deţineţi în legătură cu eventuala spargere. Indiferenţa dumneavoastră nu face decât să îngreuneze identificarea infractorilor, care, între timp, pot comite în continuare astfel de fapte şi pot sparge chiar casa în care locuiţi.