„Pătrunderea în tainele jocului şi a cântului transmis din generaţie în generaţie”


• o frumoasă activitate derulată de G.P.P. „Dumbrava minunată”

Pe 12 decembrie, la Grădiniţa cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată”, s-a desfăşurat o interesantă activitate, care face parte din proiectul „Bucurii pentru copii”, din cadrul parteneriatului „Jocul, bucuria copilului”. Iniţiatoarea proiectului este educatoarea Mariana Ştefan, de la grădiniţa „Dumbrava Minunată”, care este şi preşedinte al A.U. „Dor de Vatră Strămoşească”.

Preşcolarii, cadrele didactice şi conducerea G.P.P. „Dumbrava minunată” au organizat activitatea „Pătrunderea în tainele jocului şi a cântului transmis din generaţie în generaţie”, din cadrul proiectului de parteneriat educaţional „Jocul, bucuria copilului”, un frumos spectacol de colinde. Spectacolul a fost creat pentru preşcolari şi cadre didactice, dar şi pentru părinţii sau bunicii dornici să asculte colinde şi să vadă obiceiuri dedicate „Sărbătorii Crăciunului”.

Tema activităţii desfăşurată, „Pătrunderea în tainele jocului şi a cântecului transmise din generaţie în generaţie”, a fost un prilej de cunoaştere şi autocunoaştere a copilului de la o vârstă fragedă (3-4 ani), până la vârsta adolescenţei (16-18 ani), astfel încât preşcolarii, şcolarii şi elevii au prezentat prin joc şi cânt bucuria de a păstra tot ce avem noi mai de preţ, „portul” şi „graiul”, cu tot ce înseamnă „TRADIŢIE”.

Evenimentul a cuprins un bogat program artistic, pregătit de copiii şi profesorii ce i-au îndrumat şi însoţit, dar şi aprecierile copiilor privind expoziţia de felicitări de Crăciun, lucrate de preşcolari. De asemenea, programul a avut şi o componentă educativ-creativă, prin care toţi, de la mic la mare, au învăţat că „A dărui, înseamnă a iubi”, pregătind mici surprize pentru oaspeţi şi pentru partenerii în proiect (copii şi însoţitori).

La eveniment au luat parte copiii de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” şi Grădiniţa cu Program Normal „Lizuca” din Râmnicu Vâlcea, coordonaţi de dir. prof. înv. preş. Maria Almaşi, ed. Emilia Florică, ed. Mariana Matei, ed. Mariana Nicolae, prof. Iolanda Cherăscu, ed. Ştefan Mariana de la Colegiul Tehnic Forestier Râmnicu Vâlcea, coordonaţi de prof. Narcisa Popa, prof. Adelina Ion, prof. Ra­mo­na Becheru de la Şcoala Gimnazială Mlăceni şi Şcoala Gimnazială Po­iana din comuna Perişani, coordonaţi de prof. Ioan Feţeanu şi prof. Da­niela Petrache şi de la Şcoala Gimnazială Rotărăşti din comuna Nicolae Bălcescu, coordonaţi de prof. Mihai Dincă şi dir. prof. Cristian Grecu.

Deşi evenimentul s-a aflat la prima ediţia, acesta s-a bucurat de prezenţa copiilor şi a cadrelor didactice, atât din şcolile şi grădiniţele din municipiul Râmnicu Vâlcea, cât şi din întreg judeţul.

Această activitate a fost şi un bun prilej pentru a derula un alt moment din cadrul proiectului, unul umanitar, intitulat Campania „Bucurii pentru copii” și desfăşurat în perioada 5-24 decembrie 2013, în judeţul Vâlcea. Prin intermediul său, s-a dorit sprijinirea a două familii ale căror copii nu au nici o posibilitate de achiziţionare a unor lucruri elementare, pentru a putea merge la şcoală, pe timpul iernii, dar şi a altor copii provenind din familii defavorizate. Organizatorii acţiunii umanitare consideră că sărbătoarea Crăciunului este un bun prilej pentru a ne arăta dragostea faţă de semenii noştri, chiar dacă sunt mai mici, astfel încât toţi copiii să se poată bucura de vârsta copilăriei, când colindele bat la uşa fiecărei case de români. Pe lângă donaţii în bani, jucării şi haine, în această acţiune umanitară, „Bucuria pentru copii”, se poate achiziţiona un CD, cu colinde de Crăciun, pentru o simbolică donaţie de 5 lei, din dorinţa de a ajuta şi copii la care „Moş Crăciun” nu poate ajunge.

Iniţiatorii şi organizatorii acestui util şi foarte interesant program destinat celor mici aduc mulţumiri tuturor celor care au participat, au fost prezenţi şi au sprijinit activităţile proiectului.