Parohia din satul Poiana, realizată în proporție de 80%


• inițiativa ridicării unui nou locaș de cult în comuna Perişani a aparținut primarului Ion Sandu, iar finanțările au venit de la obștile din zonă

parohia_poianaÎn satul Poiana se lucrează de zor la construirea unei Parohii, totul la inițiativa primarului comunei Perișani, Ion Sandu. Cum preotul din zonă nu s-a implicat, ba chiar nu a dorit ridicarea acestui locaș de cult, edilul liberal a luat toată inițiativa și a depus toate eforturile pentru a construi Parohia. Ce a făcut preotul din zonă timp de șapte ani? „M-am implicat în a construi această biserică din motivul că acel preot nu a dorit niciodată să se construiască biserica, ba mai mult, timp de şapte ani m-a reclamat aproape tot timpul la Arhiepiscopie, Procuratură, Prefectură și chiar la alte instituții… Totuși, în urmă cu aproximativ trei luni, la sosirea Î.P.S. Varsanufie în Arhiepiscopia Râmnicului, s-a reușit ca, pentru prima dată după șapte ani, să se facă dreptate prin mutarea preotului din parohie în altă parte. Finanțarea nu a fost obținută din banii administrației locale, iar o construcție, indiferent de natura ei de folosință, când arată degradată, creează o obligație în care este nevoie de implicarea primarului în a respecta OUG 21/2003 și Legea 215/2001, pentru menținerea în localitate a unui aspect curat… În afară de faptul că sunt enoriaș al Parohiei Poiana și legea m-a obligat într-un anumit fel să mă implic în a construi acest locaș. Această Biserica s-a construit în doar patru ani, fără ca preotul să mă sprijine un singur minut, fără să strângă 1000 lei, valoarea de investiție este de cca. 1.000.000 lei, adică zece miliarde în bani vechi,sume obținute de mine din sponsorizări de la: Obștea Poiana 500.000 lei, Obștea Surdoi 50 000 lei, Obștea Mlăceni – 10 000 lei, Obștea Perișani – 10.000 lei, Obștea Cozia – Priboiasa – 10 000 lei, Obștea Spinu – 10 000 lei, Obștea Titești – 5 000 lei, Obștea Boișoara – 7 500 lei, enoriașii parohiei Poiana 200 000 lei, alte sponsorizări 200 000 lei. Toate lucrările au fost urmărite personal de mine, de la începere până la finalizare, toate materialele folosite au fost alese de mine și toată partea de proiectare, în afară de biserică, îmi aparține”, susține alesul local din Perișani.
Această biserică a fost construită pentru că din cele patru parohii ale localității, trei au biserici noi, arătoase, iar în satul Poiana era cel mai degradat lăcaș de cult, iar acest lucru se întâmpla în satul unde s-a născut, crescut, actualmente unde și locuiește primarul comunei. Stadiu de execuție, în prezent, este de 80%.