Parlamentarii s-au întors la muncă


• aleșii noștri vin cu forțe proaspete dornici să adopte legi peste legi
Astăzi, 1 septembrie, parlamentarii și-au reluat activitățile după o pauză întinsă pe ultimele două luni. Aleșii românilor din cele două camere legislative vor avea mult de muncă în următoarele patru luni, ultimele din actualele lor mandate. Asta pentru că foarte multe proiecte de lege au fost depuse înainte de intrarea senatorilor și deputaților în vacanță, iar acum așteaptă să fie dezbătute. În plus, mai sunt și unele proiecte destul de vechi, care nu au fost adoptate tacit de către parlamentari, și care acum așteaptă avizul de specialitate.

Mai puțini parlamentari în ultima sesiune

Numărul aleșilor românilor din cele două camere legislative a tot scăzut de la un an la altul. Astfel, față de momentul alegerii lor în acele funcții, în luna noiembrie a anului 2012, numărul parlamentarilor a scăzut aproape de jumătate. Numai în ultimele luni s-au „pierdut” 84 de parlamentari, cei mai mulți dintre ei demisionând din funcție ca urmare a alegerii în funcții de președinți sau vicepreședinți ai consiliilor județene, primari sau viceprimari. Au fost și cazuri în care parlamentarii în funcție au demisionat, din motive personale sau de sănătate, înregistrându-se chiar și decese.

Cum se prezintă Vâlcea în Parlament?

Față de sfârșitul anului 2012, atunci când Vâlcea a trimis nu mai puțin de 12 parlamentari în cele două camere (patru senatori și opt deputați), numărul aleșilor vâlcenilor din parlament s-a redus acum, păstrând trendul național, aproape de jumătate. Astfel, trei senatori ne reprezintă în continuare interesele în structura legislativă supremă a țării noastre, aici fiind vorba despre Laurențiu Coca și Florinel Butnaru (ambii PSD), precum și despre Adrănel Cotescu (din partea PNL). În ceea ce privește aleșii vâlcenilor din Camera Deputaților, situația se prezintă în felul următor: Cristian Buican și Traian Dobrinescu reprezintă PNL, Ion Cristinel Marian și Dan Mazilu vin din partea PMP, în timp ce PSD se bazează numai pe Romeo Rădulescu.
Față de anul ultimelor alegeri parlamentare, Vâlcea a pierdut nu mai puțin de patru posturi. Acestea fuseseră ocupate de: Dan Nițu (senator în Colegiul Nord; demisie), Vasile Bleotu (deputat în Colegiul Drăgășani; demisie), Aurel Vlădoiu (deputat în Colegiul Horezu; deces) și Constantin Rădulescu (deputat în Colegiul Râmnic-Sud; a demisionat recent, după ce a devenit certă alegerea sa în funcția de președinte al Consiliului Județean Vâlcea).

Ce mai dezbat parlamentarii?

În aceste ultime patru luni de mandat, pe lângă programul aglomerat legat de pregătirea alegerilor parlamentare (scrutin la care mare parte dintre parlamentari se vor înscrie), aleșii românilor au multe proiecte de lege foarte importante de dezbătut. Astfel, ei vor dezbate propunerea liberalilor de majorare substanțială a salariilor medicilor, creșterea numărului spațiilor publice în care fumatul va fi permis prin lege, posibila introducere a pensiei speciale pentru cadrele didactice, aspecte ale legii privind căsătoria dintre persoane de sexe diferite etc.