Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

20 septembrie 2021

Până nu primim lockdown pare că nu ne potolim: ÎN 12 LOCALITĂȚI DIN VÂLCEA, COVID-ul se simte… ca acasă!


Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea, întruniți în ședință extraordinară la ordinul prefectului Sebastian Fârtat, au aprobat vineri, 9 aprilie 2021, noi măsuri în vederea gestionării pandemiei de COVID-19 în județ. Acestea vin, în mod evident, ca urmare a creșterii ratei de incidență cumulată a cazurilor de îmbolnăvire în ultimele 14 zile în anumite localități.
Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 21/2021, începând de sâmbătă, 10 aprilie 2021, în funcție de incidența înregistrată în fiecare localitate, autoritățile locale, operatorii economici și persoanele fizice și juridice din județ, vor pune în aplicare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 293/10.03.2021 și ale Hotărârii Guvernului nr. 432/09.04.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

12 localități din județ sunt asediate de COVID!

În prezent, în județul Vâlcea, sunt 12 localități (Râmnicu Vâlcea, Lăpușata, Vlădești, Horezu, Tomșani, Călimănești, Stănești, Măldărești, Voineasa, Bărbătești, Roești și Sutești) care au o rată de incidență cuprinsă între 4 și 7,5/1.000 de locuitori. Aici se vor aplica restricțiile prevăzute în legislație, respectiv închiderea magazinelor/centrelor comerciale la ora 18.00 și interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20.00 – 05.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aceste măsurile își încetează aplicabilitatea atunci când incidența cumulată a cazurilor noi de COVID-19 din localitate va fi mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.

Alte 13 calcă pe urmele primelor

În alte 13 localități (Păușești-Măglași, Băile Olănești, Bujoreni, Lădești, Pietrari, Glăvile, Malaia, Drăgoești, Oteșani, Berislăvești, Stoenești, Băbeni și Mădulari) se înregistrează rate de incidență cuprinse între 3 și 4/1.000 de locuitori. Aici vor fi aplicate măsurile prevăzute în H.G. nr. 293/2021, respectiv suspendarea activității cu publicul a restaurantelor și cafenelelor situate în interiorul clădirilor, a instituțiilor de concerte/spectacole și a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc. De precizat că în localitățile în care rata de incidență este mai mare de 3/1.000 de locuitori, operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc își pot desfășura în continuare activitatea cu publicul dacă vând bilete de tip LOTO, pariuri și lozuri.

23 de localități au rate de infectare cuprinse între 1,5 și 3 la mie

În localitățile Nicolae Bălcescu, Popești, Mihăești, Drăgășani, Amărăști, Șușani, Ștefănești, Stroești, Orlești, Brezoi, Galicea, Budești, Voicești, Ocnele Mari, Prundeni, Costești, Dăești, Bunești, Măciuca, Băile Govora, Olanu, Roșiile și Slătioara, unde se înregistrează rate de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 cuprinse între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, restaurantele și cafenelele situate la interior, instituțiile de concerte/spectacole și operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc vor funcționa la 30% din capacitatea spațiului.

Mai există și vâlceni responsabili sau… norocoși!

În celelalte 41 de localități din județ, rata incidenței cumulate este mai mică de 1,5/1.000 de locuitori. Aici restaurantele și cafenelele situate la interior, instituțiile de concerte/spectacole și operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc vor funcționa la 50% din capacitatea spațiului disponibil.
„Menționăm că, în cazul localităților cu incidență sub 4/1.000 de locuitori, programul de funcționare a magazinelor și centrelor comerciale este în intervalul orar 05.00 – 21.00, iar circulația persoanelor în afara locuințelor/gospodăriilor este permisă, fără restricții, în intervalul orar 05.00 – 22.00, pe tot parcursul săptămânii”, au precizat reprezentanții CJSU Vâlcea.

Angajații din mall-uri trebuie să știe în orice moment câte persoane se află în interior

Totodată, mall-urile din județ au obligația să permită accesul clienților doar în limita asigurării unei suprafețe utile neocupate de cel puțin șapte metri pătrați pentru fiecare persoană. În cazul celorlalte spații comerciale, această suprafață este de patru metri pătrați. Numărul maxim de clienți se va calcula în funcție de suprafața centrului comercial/magazinului și va fi afișat, prin grija administratorului, la intrarea în fiecare centru/magazin. Administratorii/proprietarii acestor centre comerciale/magazine sunt obligați să se asigure și de respectarea de către clienți a tuturor normelor de protecție sanitară în vigoare.
Precizăm că, indiferent de rata de incidență, sunt exceptate de la obligativitatea organizării activității în intervalele orare anunțate mai sus, cabinetele medicale, farmaciile, benzinăriile, cei care fac livrări la domiciliu și operatorii de transport organizat de persoane, care pot funcționa și în afara acestor intervale orare.

Cum puteți ieși afară din casă la orice oră?

Indiferent de rata incidenței, în intervalele orare cu restricții, deplasarea în afara locuinței este permisă în baza declarației sau adeverinței de serviciu doar în următoarele situații:
• interes profesional;
• asistență medicală, vaccinare, cumpărare de medicamente;
• tranzitarea localității, dovedită prin bilet au o altă modalitate de plată a călătoriei;
• îngrijirea copiilor/bătrânilor sau decesul unei rude;
• persoane aflate în pericol sau risc iminent (inclusiv victime ale violenței domestice), cu apelarea la numărul de urgență 112.
„Potrivit Hotărârii CJSU Vâlcea de vineri, 9 aprilie 2021, în situația în care rata de incidență va crește în unele localități în săptămâna 10-16 aprilie, autoritățile locale, operatorii economici, precum și persoanele fizice și juridice din respectivele localități au obligația să pună în aplicare măsurile prevăzute în H.G. 293/2021 și în H.G. nr. 432/2021, în termen de 24 de ore de la publicarea ratelor de incidență pentru fiecare localitate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea, pe cel al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea sau pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului – Județul Vâlcea”, au mai transmis reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea după ședința de vineri.
Sursă foto: Arhivă
Material realizat cu sprijinul CJSU Vâlcea

Etichete: , , , ,

Poți comenta aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Comunicate