„Oamenii nu au uitat ce-a făcut Gutău pentru oraș”


Una din marile probleme pe care va trebui să le înfrunte Mircia Gutău în perioada următoare și în cam­­pania electorală se leagă de „su­biectul Pirelli”. Gutău spune că re­pre­zentanții companiei nu au intrat nicio­dată în biroul său, atunci când era primar, darămite că i-ar fi alun­gat. „Din discuțiile pe care le am zil­nic cu cetățenii din Râmnicu Vâlcea, aflu că circulă prin oraş zvonul conform căruia, în urmă cu câțiva ani, am izgonit din municipiu firma Pirelli, care ar fi dorit să investească aici şi să creeze locuri de muncă. Minciună mai mare nu există! Vreau să precizez cu toată responsa­bili­tatea că reprezentanții firmei Pirelli nu au venit niciodată la Primăria Rm. Vâlcea, nici nu s-au întâlnit cu mine pentru a discuta despre eventua­litatea construirii unei fabrici aici. Acest zvon nu circulă de ieri, de azi, ci din 2008, când adversarii mei politici au crezut că pot câştiga funcția de primar aruncând minciuni prin târg. Oricare primar şi-ar dori ca oraşul lui să găzduiască investitori, pentru crearea de locuri de muncă, diminuarea şomajului şi atragerea de taxe la bugetul local. Repet: zvonul că Mircia Gutău s-a opus sau a pus piedici firmei Pirelli pentru investiții la Râmnicu Vâlcea, este nefondat şi mincinos în aceeaşi mă­su­ră!”, afirmă Gutău. I-am adresat și acestuia un set de 10 întrebări, importante pentru momentul actual și în vederea alegerilor din iunie.
Domnule Gutău, veți can­dida independent sau din partea unui partid?
Voi candida din partea unui partid mic, să fie clar pentru toată lumea. Nu am vreo înțelegere cu PNL, ci doar o chestiune punctuală, adică să nu ne atacăm în campania electorală.
Cum veţi proceda la întoc­mi­rea listei de consilieri locali şi dacă puteţi să ne spuneţi câteva nume pe care le veţi aduce în atenţia râmnicenilor?
Am o listă foarte valoroasă, oameni care fac parte acum din Consiliul Local sau care nu au făcut niciodată parte din acest organism. Din cei care sunt acum, vor fi pe lista mea Eusebiu Vețeleanu, Maria Preda sau Maria Bobeanu. Ca ele­men­te de noutate vin cu domnul Cătălin Pană – fostul director al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, domnul Băjan junior – fiul celor care dețin lanțul de farmacii din oraș, doamna doctor Croitorescu – medic vâlcean recunoscut. Vor fi și tineri pe listă, printre care domni­șoa­ra Mădălina Cotar, care a fost la PNL. În ce-i privește pe fostul vice­primar Valer Tudor sau pe domnul Eugen Neață, apropiați de-ai mei, dum­nealor mă vor sprijini din afara politicii.
Aţi fi dispus să colaboraţi cu alte partide pentru formarea unei majorităţi în viitorul Consiliu Local?
Eu cred că voi obține minim șapte mandate de consilier local, așa că voi fi nevoit să colaborez cu toate formațiune politice care vor binele orașului nostru. Vreau să avem majoritate, să nu mai apară circul din ultimele luni din ședințele Consiliului Local.
Care consideraţi că este cea mai gravă problemă a oraşului?
Locurile de muncă sunt marea pro­blemă, dar mizeria din oraș și întâr­zierea lucrărilor pe fonduri europene sunt la fel de grave. Pentru crearea de locuri de muncă e nevoie de noi investitori în oraș, dar Râmnicul nu are nici un metru pătrat de teren disponibil.
Zona metropolitană ar fi, deci, o soluție pentru Râmnic ca pol de dezvoltare?
Cu siguranță! Pentru ca un investitor să considere atractiv un teren din Râmnic, noi trebuie să asi­gu­răm, în zona respectivă, toate utili­tă­țile. Să zicem că o firmă ar găsi un teren disponibil la Seaca… Tu, ca muni­cipalitate, nu poți duce utilitățile acolo, dar printr-o zonă metropo­li­ta­nă funcțională și cu sprijinul Consiliului Județean, se pot accesa fonduri europene pentru rezolvarea situ­ației. Uitați-vă la ceea ce se întâm­plă la Budești, unde, pe lângă Faurecia, se deschid să alte făbri­cuțe. Revenind la proiectele pe fon­duri europene, am certitudinea că acest­ea nu vor fi gata până la 5 iunie, data alegerilor. Imediat ce voi fi ales primar voi face toate demer­surile să fie finalizate toate lucrările, astfel încât să nu fim obligați să dăm înapoi banii europeni.
Care sunt cele mai impor­tan­te trei obiective pe ca­re le-aţi realizat cât timp aţi con­dus Râmnicul?
Lumea nu uită că Mircia Gutău, ca primar, a făcut mai multe pasaje subterane de-a lungul căii ferate, la Bogdan Amaru, în zona „Cina” și în zona Hervil. Pasajul de pe bule­var­dul Tudor Vladimirescu, în continua­rea podului peste Olt, spre Goranu, l-am proiectat în anul 2009 cu bretele de legătură spre nord și sud. Bulevardul Dem Rădulescu ar fi trebuit continuat din Ostroveni până la intersecția străzilor Nicolae Titulescu și Republicii, din cartierul Nord, astfel încât s-ar fi creat o arteră de circulație cu patru benzi care ar fi înlesnit foarte mult traficul rutier în Rm. Vâlcea, de la un capăt la altul al orașului. Cei care au urmat după mine la Primărie au „ciuntit” proiectul inițial și au realizat doar un pod în continuarea celui spre Goranu, dar au renunțat la bretelele de legătură și la continuarea Bule­var­dului Dem Rădulescu spre nord. Proiectul trebuie însă făcut așa cum a fost gândit inițial. Cinemato­graful din cartierul Ostroveni a stat în para­gi­nă ani de zile. L-am preluat la Pri­mă­rie prin hotărâre de guvern și l-am modernizat în anul 2005. Noua locație are destinație de sală de cine­ma, dar și de sală de specta­cole. În anul 2006, când m-am ocu­pat de toate școlile și grădinițele din oraș, am modernizat și Casa căsă­to­riilor, locul unde râmnicenii își unesc destinele. Copiii și cadrele didactice de-acolo au fost mutați într-o grădiniță nouă, construită în același an în curtea Școlii generale nr. 5.
Ce proiecte aveți în vedere dacă veți ieși primar? Ceva spectaculos?
Da, spectaculos pentru oameni. În primul rând, chiar dacă mulți se vor supăra, va trebui realizată o contorizare individuală a căldurii și apei calde livrate populației. Nu e normal, în mileniul III, ca pe o scară de bloc să sufere toți locatarii pentru că unul sau doi dintre ei au datorii mari la asociație. În al doilea rând, aș vrea – după o largă dezbatere pu­bli­că – construcția unui stadion muni­cipal, cu maxim 8.000 de locuri. În acest fel, stadionul actual, care es­te învechit, va fi demolat, iar parcul Zăvoi se va extinde foarte bine. Nu în ultimul rând, intenționez realizarea unei zone de promenadă, cu construcții inundabile, pe râul Olănești. Ar fi ceva foarte plăcut, am studiat modelul de la Iași. Ar mai exista varianta ca, împreună cu Consiliul Județean, să preluăm unul din spitalele orașului și să-l moder­nizăm „ca la carte”. M-am gândit la Maternitate, unde s-ar putea crea condiții civilizate pentru paciente, pentru medici, astfel încât să avem o unitate medicală de 4 stele.
Ce se va întâmpla în cazul în care veţi pierde alege­rile?
Nu se va întâmpla acest lucru! Abia aștept alegerile, să demonstrez tuturor politicienilor care este păre­rea oamenilor din oraș despre mine. Oamenii nu au uitat ceea ce am făcut în oraș și îl voi zdrobi pe Romeo Rădulescu!
A venit vorba de principalul dumneavoastră contracandidat…
Nu spun mai multe, ci doar că se comportă ca Efsun din serialul care se difuzează seara pe un post național de televiziune. Încearcă să fie bun, constructiv, harnic, deschis la dialog, să fie ca Bahar. Dar nu este deloc așa.
Ultima întrebare: care va fi ierarhia la alegerile din 6 iunie?
Până zilele trecute, când s-a produs cutremurul de la PSD, clasamentul era următorul: 1. Mircia Gutău, 2. Gigi Matei, 3. Romeo Rădulescu, 4. Grig Crăciunescu. În urma intrării lui Rădulescu în PSD, acesta a câștigat un loc, la fel și Crăciunescu, pentru că Matei a ieșit din joc. Așa va fi pe 5 iunie: 1. Gutău, 2. Rădulescu, 3. Crăciunescu.