„Naţionala vâlcencelor” s-a calificat la Campionatul European


• echipa feminină de tineret a ţării noastre şi-a asigurat biletele pentru turneul final din Spania după primele două meciuri
Week-end-ul recent încheiat, sala sporturilor din municipiul Roman (judeţul Neamţ) a găzduit unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul selecţionatei de handbal feminin Under 19 a ţării noastre pentru acest an. Patru naţionale s-au întrecut în inima Moldovei pentru două locuri la Campionatul European ce va fi organizat vara aceasta în Spania. Alături de România, la eveniment au mai fost prezente reprezentativele de tineret din Serbia, Slovacia şi Kosovo. Selecţionata tricoloră, pregătită de antrenorii Aurelian Roşca şi Gavril Kozma a avut evoluţii foarte bune vineri şi sâmbătă, atunci când a reuşit să obţină două victorii în tot atâtea partide disputate şi să îşi asigure chiar şi matematic „biletele” pentru turneul final destinat acestei categorii de vârstă. Vineri, în primul meci, România a trecut de Slovacia la o diferenţă de şase goluri, scor final 27-21 (11-8 la pauză), câştigând primele trei puncte. Sâmbătă după-amiaza, româncele s-au impus neaşteptat de uşor în faţa Serbiei, echipa considerată drept principala contracandidată a fetelor pregătite de Aurelian Roşca pentru ocuparea primei poziţii. Tricolorele s-au impus la o diferenţă de opt goluri, scor final 25-17 (12-8 la pauză). După acest succes, naţionala tricoloră a devenit sigură de prezenţa la turneul final indiferent de rezultatul din ultimul joc, programat duminică seara în compania reprezentativei din Kosovo (această ultimă partidă s-a disputat după închiderea ediţiei noastre).
Aşa cum am precizat în numere anterioare ale cotidianului nostru, selecţionata de handbal feminin Under 19 a României este înţesată cu jucătoare vâlcence sau care evoluează pentru cluburi din judeţul nostru. În primul rând, vorbim despre pivotul Florentina Craiu, handbalistă legitimată la prim-divizionara HCM Râmnicu Vâlcea. Pe lângă Craiu, pentru acest turneu de calificare, selecţionerii Aurelian Roşca şi Gavril Kozma au contat pe alte şapte jucătoare care evoluează pentru Centrul Naţional de Exelenţă din Râmnicu Vâlcea. Ne referim aici la portăriţele Roşca şi Prodan, dar şi la jucătoarele de câmp Dindiligan, Onicaş, Ostase, Ilie şi Vasiliu.