Modificări la legea electorală


În anul 2015, a fost aprobată Legea nr. 208 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru funcționarea Autorității Electorale Permanente. Legea cuprindea prevederi specifice privind modalitatea de organizare și desfășurare a scrutinului în străinătate, introducea facilități suplimentare pentru alegătorul român cu domiciliul sau reședința în străinătate, cum ar fi posibilitatea exercitării dreptului de a alege prin corespondență.
„Pe lângă acest lucru, noul proiect legislativ introduce posibilitatea ca minim 100 de alegători să solicite crearea unei secții de vot în localitatea sau grupul de localități în care își au domiciliul sau reședința. Pentru a materializa această facilitate, cetățeanul român, cu domiciliul sau reședința în străinătate, trebuie să solicite expres acest lucru prin înscrierea în Registrul electoral cu adresa din străinătate, precizând opțiunea pe care o preferă, respectiv votul prin corespondență sau votul la o secție de votare în localitatea unde locuiește. Astfel, pe lângă secțiile de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale, se mai pot organiza alte secții de votare, în condițiile de mai sus”, declară Daniela Oteșanu (foto), deputat PSD Vâlcea.
Mai trebuie spus că, în data de 6 martie, prin proiectul de lege nr. 453, Camera Deputaților a modificat legea, iar pe lângă secțiile de votare amintite mai sus pot fi organizate, cu acordul autorităților din țara respectivă, secții de votare și în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Decizia revine Autorității Electorale Permanente, care este instituția desemnată prin lege cu misiunea de a asigura organizarea și desfășurarea alegerilor, la propunerea motivată a Ministerului Afacerilor Externe.