Ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu: „Nu vi se pare curios că tot mai multe depozite se «autoaprind»? Nu cred în întâmplări”


Prezent la Vâlcea pentru a lua pulsul direct de la Măldărești, unde groapa de gunoi fumegă de mai bine de două săptămâni, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că încă nu se știe clar dacă este vorba despre o „mână criminală” sau autoaprindere. A dat, totuși, de înțeles că ar tinde spre cea de-a doua variantă: „Nu vi se pare curios: tot mai multe deșeuri se «autoaprind»? Nu cred în întâmplări. Aștept, totuși, instituțiile statului să dea un verdict”.
La solicitarea conducerii APM Vâlcea, Agenția Națională de Mediu a trimis, în această dimineață, un laborator pentru radioactivitate, în timp ce APM Prahova a trimis un laborator pentru analiza calității aerului. Potrivit declarației ministrului Gavrilescu, nu s-au înregistrat depășiri ale determinărilor, în-afara monoxidului de carbon și asta în zona adiacentă gropii de gunoi. Lucru semnalat de altfel și zilele trecute de șeful APM Vâlcea, Alin Voicescu, care susținea că apar depășiri în anumite zone și în anumite intervale ale zilei.

E sau nu toxic aerul? De ce au murit albinele și oamenii au ajuns la spital?

Sunt întrebări la care încă nu s-a dat un răspuns concret. Semnalele au fost trase, la începutul săptămânii, de către primarul orașului Horezu, Nicolae Sărdărescu, care declarase că apicultorii s-au confruntat și încă se confruntă cu moartea albinelor, în timp ce la spital au ajuns mai multe persoane cu afecțiuni respiratorii. Ministrul Gavrilescu a repetat de mai multe ori că nu sunt depășiri în zonă, asta deși aerul este greu respirabil. Însuși prefectul de Vâlcea, Florian Marin, semnala la un moment dat că nu s-a putut sta mai mult de 15 minute fără mască de oxigen. Dar, totuși, stați liniștiți! Nu sunt probleme!

Angajații ISU Vâlcea, „apărați” de măști medicale și cârpe

De bieții angajați ISU Vâlcea ce să mai zicem. Stau câte 12 ore, până se face schimbul turei, fie cu măști medicale sau chirurgicale cum mai sunt cunoscute, fie cu cârpe, batiste. Prea puțini din cei care au pășit la Măldărești au luat în calcul și acest aspect. Dar vorba ministrului: „Nu sunt depășiri. Nu trebuie să băgăm frica în populație!”

Corpul de Control al ministrului, în «curțile» Gărzii de Mediu și ale APM Vâlcea

În urma mai multor sesizări conform cărora nici conducerile Gărzii de Mediu Vâlcea și ale APM Vâlcea n-ar fi coordonat „ca la carte” închiderea gropii de gunoi de la Măldărești, de astăzi, în «curțile» celor două instituții se află Corpul de Control al ministrului. Sunt verificate etapele parcurse de șefii de mediu, dacă s-a omis ceva sau nu. Ministrul Grațiela Gavrilescu a declarat ferm că, în cazul în care vreunul din colegii săi de la Garda de Mediu sau APM  nu și-a făcut datoria, va fi sancționat conform legii, luând în calcul și demiterea.

În așteptarea unei informări de la SRI

Ministrul Grațiela Gavrilescu așteaptă o informare din partea celor de la SRI privind semnalele trase în urmă cu ani buni privind posibila depozitare la Măldărești a unor deșeuri radioactive. Menționăm că pe vremea fostului prefect Petre Ungureanu, s-a vorbit de faptul că, la un moment dat, acesta ar fi fost informat de SRI în privința unora dintre deșeurile care ajung la groapa de gunoi. Despre problemă nu s-a mai vorbit de atunci.
„Nu știu despre situație, dar am cerut o informare de la SRI. De asta am și chemat propriile laboratoare să ne convingem personal că nu sunt probleme. Nu s-au înregistrat la această dată depășiri, dar laboratoarele vom monitoriza în continuare calitatea aerului și radioactivitatea”, a precizat ministrul Mediului.
Prefectul de Vâlcea, Florian Marin, va transmite Guvernului decizia luată în Comitetul județean pentru Situații de Urgență privind alocarea din fondul de rezervă al statului a unor bani pentru stingerea incendiilor. Se va trece apoi la acoperirea cu pământ și nisip a gropii din Măldărești. În tot acest timp, administratorul gropii va trebui să parcurgă pașii necesari și legali închiderii gropii. Rămâne de văzut ce va face acesta în condițiile în care e nevoie de mulți bani și, cică, în cont s-ar afla doar 5.000 lei.

Întreaga conferință desfășurată astăzi la sediul Prefecturii Vâlcea poate fi urmărită accesând link-ul ACESTA.