Ministerul Sănătății a anunțat ce se va întâmpla în spitalele din țară dacă numărul celor afectați de COVID ia amploare


Ministerul Sănătății a operaționalizat, marți dimineață, Centrul Operațional de Coordonare. Această unitate stabilește în timp operativ legătura cu direcțiile de sănătate publică și unitățile sanitare aparținând Ministerului Sănătății pentru identificarea în timp real a situațiilor de risc asociate infecției cu coronavirus COVID 19 și pentru stabilirea măsurilor ce se impun.
„Centrul Operațional ne va furniza situația la zi toate informațiile utile și vitale pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm. Vom cunoaște stocurile de medicamente, echipamente medicale și dezinfectanți existente la nivel național în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acțiunile pe care le derulăm pentru limitarea răspândirii infecției, numărul paturilor libere în secțiile de boli infecțioase și ATI, astfel încât să putem acționa coordonat”, a declarat ministrul Victor Costache care a fost prezent, miercuri dimineață, în Centrul de Coordonare și a susținut o videoconferință.

Ce măsuri concrete vor fi adoptate?

Cu această ocazie, ministrul Costache a prezentat „Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor, în contextul actual COVID-19”. Astfel, în perioada următoare, în spitalele coordonate de Ministerul Sănătății vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor ( inclusiv paturi ATI) și evoluția epidemiologică locală. În funcție de dinamica situației se va putea decide chiar interzicerea internărilor programate. Spitalele vor raporta zilnic în sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situația ocupării paturilor. Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât și pentru gestionarea corectă și eficientă a resurselor materiale și umane.
„Se va asigura o comunicare publică adecvată pentru ca, în această perioadă, publicul să se adreseze spitalelor doar pentru situații de urgență. Se urmărește evitarea aglomerărilor în unitățile sanitare. De asemenea, s-a stabilit o rețea suport pentru spitalele de boli infecțioase.
Astfel, în funcție de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus se vor stabili spitalele de suport, in care sa fie transferați pacienți din Spitalul de Boli Infecțioase. Într-o primă fază, se recomandă ca spitalele de suport să nu fie reprezentate de spitalele importante de urgență din zonă, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgențe medico-chirurgicale. Pot fi incluse în rețeaua de Spitale de suport și spitale din alte județe, preponderent cele cu Secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele, decât ale Ministerului Sănătății (Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, Spitale Private)”, se arată în comunicatul de presă transmis de reprezentanții Ministerului Sănătății pe această temă.
În planul Ministerului Sănătății mai sunt prevăzute și măsuri pentru cazul extinderii crizei și depășirii capacității Spitalelor de Boli Infecțioase, dar și reglementari cu privire la utilizarea echipamentelor de protecție.
• Material realizat cu sprijinul Biroului de Presă al Ministerului Sănătății