Ministerul Economiei respinge, iar, ipoteza falimentului OLTCHIM


Potrivit unui comunicat oficial de presă, ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, s-a întâlnit marţi, 6 ianua­rie, la sediul ministerului, cu administratorii judiciari ai societăţii Oltchim S.A., consorţiul format din Rom­Insolv şi BDO Business Restructuring, reprezentat de Gheorghe Piperea şi Nicolae Bălan, însoţiţi de administratorul special Bogdan Stănescu, precum şi cu o delegaţie a Sindica­tului Liber Oltchim, condusă de Mihai Diculoiu şi Achile Duţu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie.
În cadrul acestor întâlniri, Mihai Tudose le-a declarat celor prezenţi că îşi doreşte continuarea parteneriatului cu administratorii judiciari ai combinatului din Râmnicu Vâlcea şi a colaborării cu partenerii sociali în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru dezvoltarea societăţii Oltchim. Din punctul de vedere al Ministrului Economiei, Comerţului şi Turismului prioritară este reorganizarea Oltchim înainte de privatizare pentru creşterea interesului unui cumpărător capabil să susţină activitatea combinatului. „Evoluţia financiară din ultimul an ne arată că există premize pozitive pentru o reorganizare rentabilă a societăţii, iar ipoteza falimentului este exclusă”, a afirmat ministrul Tudose.
Totodată, acesta le-a declarat atât administratorilor judiciari, cât şi reprezentanţilor sindicatelor de la Oltchim că plata salariilor compensatorii restante ale celor disponibilizaţi trebuie să constituie o prioritate pentru conducerea combinatului şi că va întreprinde toate demersurile necesare pentru a sprijini o astfel de soluţie.
Administratorii judiciari ai Oltchim, la rândul lor, au arătat că cifra de afaceri a societăţii a crescut de la intrarea în insolvenţă (februarie 2013), de la 5,4 milioane de Euro pe lună la 16 milioane de Euro pe lună în ultimele luni din 2014, înregistrând, pentru prima dată în ultimii trei ani, un profit brut din exploatare cumulat de circa 580 mii Euro în lunile octombrie şi noiembrie ale anului trecut.
Totodată, cei 2.247 de angajaţi ai Oltchim îşi primesc lună de lună drepturile salariale, mai puţin restanțele salariale de 2,5 luni înregistrate înainte de intrarea în insolvenţă. În continuare, aceştia i-au prezentat Ministrului Economiei, Comerţului si Turismului, calendarul privind procedura de reorganizare a societăţii care prevede definitivarea tabelului creanţelor, prezentarea planului de reorganizare şi aprobarea acestuia cel mai târziu în data de 7 martie.
La rândul lor, reprezentanţii sindicatelor de la Oltchim i-au cerut ministrului Mihai Tudose să verifice activitatea administratorilor judiciari, arătându-se nemulţumiţi de prestaţia acestora, în special în ceea ce priveşte pierderile pe care societatea continuă să le înregistreze de la declanşarea procedurii insolvenţei. De asemenea, aceştia au solicitat semnarea unui Protocol cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului de informare şi consultare reciprocă periodică privind activitatea combinatului Oltchim, urmând ca în perioada următoare să fie agreat un astfel de Protocol cu toţi partenerii sociali din cadrul societăţii.

Posting....