Mesaje pentru „Curierul vâlcenilor”


Este o onoare pentru mine să particip la acest eveniment pe care, personal, îl consider demn de a depăși granițele județului, dat fiind faptul că ziarul cotidian „Curierul de Vâlcea” este primul ziar particular din România. Ca om interesat de informație, încă de la prima apariție a „Curierului”, am fost și am rămas un cititor fidel al publicației pe care, poate și sub imperiul emoțional al evenimentelor din anii ’89 – ’90, am considerat-o ca fiind emblematică pentru Vâlcea.
Felicit redacția „Curierului de Vâlcea” pentru modul cum a înțeles să își practice meseria, informând cititorii corect și în timp util. Îmi doresc și vă doresc și dumneavoastră, tuturor celor care ați contribuit la clădirea acestui adevărat reper jurnalistic, ca ziarul, prin colectivul redacțional, să organizeze o asemenea aniversare cu titulatura „Un veac de presă liberă!”
Gheorghe Păsat, vicepreședinte cu atribuții de președinte al Consiliului Județean

După un sfert de veac

Așa a început sărbătoarea primului sfert de veac al ziarului „Curierul de Vâlcea”, născut din dorinţa de eliberare a opt titani ai presei vâlcene, undeva în centrul oraşului acolo unde familia Sofianu, a construit, la marginea „Zăvoiului” și unde se întâlnește spiritul cu arta și cu recuperarea medicală, într-o seară frumoasă de ianuarie blând, unde „Jubileul” a adus față-n față responsabilitatea unui juriu care a răsplătit activitatea creativă a multor oameni de artă și cultură, care și-au văzut răsplătite eforturile creativității lor, punerea pe hârtie a gândurilor, sentimentelor, cugetărilor, ideilor, problemelor, realizărilor, finalizând totul prin opere de artă sau literare. Dialogul purtat în această seară magică pentru „Curierul de Vâlcea”, familia Barbu și toți colaboratorii,  au marcat poezia și frumuseţea unor sentimente care au trecut de pereţii sălii în care se ţinea recepţia și se desfășura evenimentul cultural, transformând totul într-o minunară seară de duh, de speranţă în creaţie și de spirit creativ, arătând totul ca o veşnicie, ceva ce nu se dorea terminat, chemând mereu la rampă creatori de artă și literatură, de altfel, oameni normali, care și-au pus măiestria în slujba adevărului văzut, rostit sau scris. Prima seară a fost încununarea efortului creativ, un succes remarcabil al familiei „Curierului de Vâlcea” care și-a chemat ostașii la raportul anual al spiritualităţii. A doua seară a fost mutată undeva la margine de oraș, unde păsările aduc cântecele mai aproape de suflet și unde oamenii se simt mai aproape de stele sau de locul unde zeii au marcat cu adâncă preţuire, zona de spirit, sau locul unde Bachus sau vecinul Dionisos, le-au ordonat să fie veşnic veseli si petrecăreţi, așa cum le stă bine unor creatori de frumos și de tihnă și unde roadele pământului se întâlnesc pentru a crea mediul de unde se ridică spre bolta divină, cuvântul, sau cartea, sau pictura sau sculptura, sau petrecerea, sau aniversarea, sau frumuseţea sau iubirea, sau fiorul, sau sentimentul că orice este posibil daca este făcut cu suflet. Muzica și atmosfera petrecerii din “Meri” vor rămâne martorii trecerii Curierului de Vâlcea în al doilea sfert de veac, când ştafeta a fost transferată din mâna magica a domnului Ion Barbu, în mana primitoare și sensibilă ca o petala blândă a domnului Sorin Barbu, cel care reprezintă simbolul adevărului primar, sec, al cetății scrisului romanesc, simțit mai dur sau mai aproape de oameni, așa cum ne dorim toți să arate un cotidian românesc, devenit, prin grija „spiridușilor” Curierului, „Semănătorii” Curierului, unul Universal. La mulți ani „Curierul de Vâlcea!”
Dionisie Dubinciuc

Mulţumesc colectivului redacţional pentru obiectivitate
Am fost şi sunt deosebit de onorat pentru invitaţia de a participa alături de domniile voastre la acest moment aniversar al ziarului „Curierul de Vâlcea”, primul cotidian particular independent care a deschis calea presei româneşti după zilele fierbinţi ale Revoluţiei din decembrie 1989. Felicit cu toată prietenia şi dragostea la jubileul sfertului de veac pe fondatorul acestui ziar, pe distinsul scriitor, ziarist şi profesor loan Barbu şi pe toţi cei care i-aţi fost alături pe drumul lung şi anevoios al trudei publicistice pentru construcţia celui mai longeviv cotidian din Vâlcea si din tară.
Numele meu a apărut des în coloanele prestigiosului „Curier” şi vă mărturisesc că niciodată nu am avut ce reproşa, chiar şi atunci când identitatea mea a fost legată de informaţii care nu mi-au fost favorabile. Ba dimpotrivă, astăzi ţin să mulţumesc colectivului redacţional pentru obiectivitatea cu care aţi reflectat munca mea în paginile ziarului. Deşi nu m-am simţit confortabil de săgeţile critice, totdeauna am apreciat profesionalismul şi caracterul deontologic ai reporterilor şi redactorilor ziarului aniversat în această zi. Profit, de asemenea, de această ocazie pentru a aduce domnului loan Barbu, ctitorul acestei citadele publicistice, sincere şi călduroase felicitări pentru nopţile dedicate creaţiei literare care i-au aşezat numele între prolificii scriitori din Vâlcea şi din România.
Încă o dată vă felicit şi vă mulţumesc din suflet pentru buna noastră colaborare, pentru corectitudinea actului publicistic cu care daţi un frumos exemplu întregii prese din judeţul nostru. Vă urez viaţă lungă, dumneavoastră şi ziarului sărbătorit, iar colectivului redacţional condus azi de juniorul Sorin Barbu îi doresc multă sănătate, fericire şi. succese pentru ca ziarul să urce spre împlinirea unui secol de viaţă. „La mulţi ani!”
Dumitru Persu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean

Timp de 25 de ani aţi fost într-o permanentă căutare de a transmite cititorilor evenimentele şi noutăţile nu doar din Vâlcea, ci din întreaga ţară şi diaspora.

La fiecare zi aniversară se cuvine să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru darurile Sale pe care le-a revărsat asupra noastră şi asupra lucrării înfăptuite de noi. Cu atât mai mult, acum când se împlineşte un sfert de veac de când, cu ajutorul lui Dumnezeu, în urma Revoluţiei care a dărâmat regimul ateu din România, aţi fondat primul cotidian particular din România, trebuie să-I aducem prinos de mulţumire lui Dumnezeu pentru binecuvântarea pe care aţi primit-o de la El, dăinuind în mulţimea cotidianelor apărute. Timp de 25 de ani aţi fost într-o permanentă căutare de a transmite cititorilor evenimentele şi noutăţile nu doar din Vâlcea, ci din întreaga ţară şi diaspora, lucru pe care l-aţi făcut cu profesionalism, dăruire şi obiectivitate, lucru dovedit şi prin existenţa acestui cotidian după 25 de ani. În această perioadă în care mulţi transmit adevărul deformat şi trunchiat, Domniile Voastre aţi reuşit să dovediţi, cu instrumentele jurnalistice de care dispuneţi, că se poate face mass-media onest, cu modestie şi echilibru şi fără să mistificaţi sau trunchiaţi adevărul.
Pentru toate acestea Ne rugăm lui Dumnezeu să Vă binecuvânteze cu viaţă lungă, iar echipei redacţionale, ostenitorilor acestei publicaţii şi, nu în ultimul rând, cititorilor le dorim multă sănătate, bucurie în suflet şi toate cele de folos spre dobândirea Adevărului veşnic.
Înaltpreasfinţia Sa Varsanufie Gogescu, Arhiepiscopul Râmnicului

Cu prilejul aniversării zilei de naştere, suntem onoraţi să urăm părintelui Varsanufie Gogescu – Arhiepiscopul Râmnicului multă sănătate şi putere de muncă în misiunea sfântă de păstor al ortodocşilor de pe meleagurile vâlcene. La mulţi ani!
redacţia „Curierul de Vâlcea”

Posting....