Maraton literar în Râmnic


Salonul Naţional de Literatură şi Artă „Rotonda Plopilor Aprinşi”, eveniment aflat în plină desfăşurare, a debutat la începutul săptămânii cu vernisajul expoziţiei colective „Fascinaţia Culorilor”, la Muzeul de Artă – Casa Simian, acolo unde, în faţa unei asistenţe numeroase şi avizate, a vorbit Gheorghe Dican, preşedintele Filialei Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Apoi, în Holul Mare al Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea, a fost deschis Târgul de Carte, organizat cu acest prilej. În deschidere, a vorbit Augustina Sanda Constantinescu, directorul Bibliotecii, Florin Epure, directorul executiv al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Vâlcea, şi directorii editurilor invitate. Evenimentul a continuat în sala de conferinţe a Bibliotecii, unde au avut loc o serie de conferinţe, deosebit de interesante şi captivante. Prima zi s-a încheiat cu un medalion: Ioan Barbu, scriitor și jurnalist – Președinte de onoare al colegiului ziarului „Curierul de Vâlcea”, membru al Uniunii Scriitorilor din România – cu prilejul sărbătoririi a 75 de ani de viață și 55 de ani de slujire  a cuvântului scris.

Ieri, la Arhiepiscopia Râmnicului, a avut loc vernisajul expo­ziţiei „Icoana – fereastra spre Dumnezeu”. La expoziţie a fost prezent şi PS. dr. Emilian Lovişteanul, care a ţinut o conferinţă intitulată „Testamentul spiritual al Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”. Un alt discurs a fost ţinut de către Constantin Zărnescu, scriitor din Cluj-Napoca despre „Valeriu Anania la Masa Tăcerii lui Brâncuşi”. Ziua a continuat în ton cultural, cu Gala de premiere a ediţiei a III-a a Salonului Naţional de Literatură şi Artă, în sala de spectacole a teatrului „Anton Pann”.

În cea de-a treia zi, Salonul Naţional de Literatură „Rotonda Plopilor Aprinşi” se mută la Prundeni

Astăzi, la Prundeni, au loc manifestările celei de-a treia zi a Salonului Naţional de Literatură şi Artă „Rotonda Plopilor Aprinşi”, eveniment ce se desfăşoară sub înaltul patronaj al Arhiepis­copiei Râmnicului.  Participă scriitori, editori, șefi de re­viste culturale, artiști plastici din țară și de peste hotare. Între orga­nizatori: Consiliul Local și Primăria Prundeni, Uniunea Scrii­torilor din România – Filiala Sibiu, Inspectoratul Şcolar Jude­ţean Vâlcea, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, Muzeul Județean Vâlcea, Asociația Culturală „Curierul de Vâlcea” ș.a.

Manifestările de la Prundeni debutează cu o vizită la Biblio­teca Publică din comuna Prundeni, satul Călina, între orele 11.00-12.00, urmată de o expoziție de carte OPERA OMNIA: Scriitori la Salon, în colecțiile Editurii TIPO MOLDOVA, din Iași. Prezintă: poetul și prozatorul Aurel Ștefanachi, directorul editurii, scriitorii Iuliana Paloda Popescu și Emil Lungeanu.

În continuare, evenimentul se desfăşoară după următorul program:

Între orele 12.30 – 15.30: Ateneul Sătesc Zăvideni: • Vernisajul expoziției de pictură „Fascinația culorilor” (artiști plastici din Vâlcea). Organizator: Gh. Dican, președintele UAPR – Filiala Vâlcea, care prezintă și expoziția; • În continuare, dezbatere pe tema: „Relația dintre artă/ literatură și știință”. Dialog între participanții la Salonul Național și patru personalități ale științei: Acad. Gheorghe Păun, reputat matematician, informatician,  scriitor și om de cultură, cu o excepțională recunoaștere și vizibilitate internațională; Prof. univ. dr. Ioan Ștefănescu, director general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare  pentru Tehnologii Criogenice și Separări Izotopice  Rm. Vâlcea, de două ori laureat internațional cu medalii de aur în Inventică; Jean-Yves  Conrad, inginer energetician și scriitor din Franța,  Doctor Honoris Causa al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava; Prof. univ. dr. Vasile Szolga, Universitatea Tehnică de Construcții București. Moderator și cuvântul introductiv: Emil Lungeanu, redactor șef al revistei LITERATORUL.

Ora 16.30: Ateneul Sătesc Zăvideni: • Metafora care ne definește: „Cum ar fi arătat românul fără poezie?” Eseu de Paula Romanescu și Florentin Popescu; • Poezia la românii din Ungaria, Bucovina de Nord și din Banatul istoric. Își dau concursul: Eva Iova-Șimon (Ungaria), Acad. Vasile Tărâțeanu (Ucraina) și Vasile Barbu (Serbia); • Spectacol cu piesa de teatru „Cerere în căsătorie”, după A.P. Cehov, pusă în scenă de Teatrul Municipal ARIEL din Rm. Vâlcea. Regizor: Doina Migleczi. Moderator: Ion Horăscu, primarul comunei Prundeni, și poetul Ioan Radu Văcărescu.

Ora 21.30: Recepție  în onoarea scriitorului Ioan Barbu, la 75 de ani de viață și 55 de ani de slujire a cuvântului scris. Program folcloric cu participarea unor stele ale muzicii populare românești.