Magia Sărbătorilor reflectată în trei evenimente de mare sensibilitate


Recent, la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”, s-a desfăşurat conferinţa sub genericul „Puterea cuvântului viu”, susţinută de prof. dr. Traian D. Stănciulescu de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi. În context, s-a lansat cartea „Împreună, Cerul şi Pământul – mic tratat de înţelepciune iubitoare”, autori Aritia D. Poenaru şi Traian D. Stănciulescu. Traian D. Stănciulescu este profesor universitar dr. la catedra de Ştiinţe ale Comunicării, Facultatea de Filosofie, UAIC Iaşi.  Domnul Stănciulescu este un mare gânditor, cercetător și inventator. A terminat facultatea de arhitectură, şi filosofie. Pentru că semiotica nu era o disciplină pseudo-filosofică suficient de generoasă pentru harul său creator, a dezvoltat cercetări multi-, inter- şi, mai ales, transdisciplinare, integrând ştiinţa, religia şi filosofia într-un sistem de gândire proprie. Autor a peste 40 de cărţi, multe despre cercetare, a încântat publicul vâlcean la conferinţa susţinută, prin argumente, dovezi, descoperiri şi invenţii. A efectuat studii de specializare profesională în Grecia, Finlanda, Italia, Germania, Franţa, Danemarca, Spania, a publicat peste 200 de articole şi studii în volume şi reviste de specialitate din ţară şi străinătate, a participat la peste 250 de manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale, a coordonat şi colaborat la realizarea a nouă contracte de cercetare ştiinţifică. Evenimentul a fost prezentat de arhitect Ion Cornea şi Zenovia Zamfir, membră a Ligii Femeilor Creştin Ortodoxe Vâlcea.
În ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, Liga Femeilor Creştine Ortodoxe Vâlcea a demarat acţiunile închinate marii sărbători a Naşterii Domnului. Prima deplasare s-a realizat la Centrul Maternal Troianu, din Râmnic unde au fost donate o parte din darurile primite din Bristol, Marea Britanie, dar şi pachete individuale pentru beneficiarii centrului, mame şi copii. Efortul membrelor voluntare ale Ligii a fost  răsplătit cu un moment artistic susţinut de glasurile cristaline ale  micuţilor centrului, care au umplut sufletele tuturor de bucuria tradiţionalelor colinde. Parteneri în această acţiune, au fost Arhiepiscopia Râmnicului, DGASPC Vâlcea, Asociaţia pentru copii şi bătrâni “Sf. Hristofor” din Bucureşti, Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” Vâlcea.
Duminică, de ziua Sfântului Ierarh Nicolae, cu lipsă de zăpadă, dar cu mult soare, bucuria a luminat fețele enoriașilor și copiilor din Parohia Foleștii de Sus. Credincioșii, prezenți în număr însemnat la Sfânta Liturghie, s-au bucurat de frumosul program de colinde, susținut după slujbă de corul Centrului Catehetic Inovativ Aghiofilia al parohiei. Copiii s-au bucurat de frumoasele cadouri, dăruite din dragoste față de Sfântul Nicolae. Acest spectacol de colinde, susținut în biserica filială Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail, a Parohiei Foleștii de Sus, a fost cel care a deschis șirul de spectacole pe care le va susține corul Aghiofilia, condus de preotul paroh Vasile-Emanoil Găman, ajutat de domnul profesor de religie Liviu-Bogdan Tudor.