Lucrările artiștilor plastici din România, la mare căutare printre străini


Artiștii români produc, anual, lucrări de artă în valoare de zeci de milioane de euro! Cel puțin asta reiese din informațiile caselor de licitații și producătorilor specializați din acest domeniu puse la dispoziția presei naționale. La mare căutare în anul 2019 și nu numai s-au aflat artiști români precum Ghenie, Câlția sau Ilfoveanu, care se bucură de recunoaștere internațională. Aceștia i-au convins și pe românii care dispun de fonduri bănești și sunt doresc să le investească într-un astfel de domeniu. Conform unui material prezentat de un post de televiziune național, cumpărătorii de opere de artă din țara noastră sunt oameni care doresc să își arate puterea financiară în acest mod. Mai mult (și din fericire), din câte se pare există și tineri români educați și pasionați de artă care, prin astfel de achiziții, doresc să își înnobileze casele.
În anul 2019, în România, cea mai valoroasă lucrare semnată de un artist român a fost adjudecată în mai puțin de zece minute, în cadrul unei licitații publice. Aceasta este semnată de Adrian Ghenie, fiind realizată în perioada de început de carieră a artistului. Lucrarea a fost achiziționată de către un investitor străin pentru suma de 105.000 euro. Astfel, dacă în urmă cu doar 10 ani, mulți dintre artiștii români vindeau opere de artă peste hotare pentru cel mult câteva sute de dolari, unii au ajuns acum la mii și chiar zeci de mii de euro. Această ascensiune poate fi pusă, parțial, și pe seama expunerii mai ridicate pe care au avut-o artiștii români pe continent, dar și întreaga lume după aderarea României la Uniunea Europeană. În plus, în prezent tranzacțiile se pot realiza și mult mai ușor, prin intermediul dispozitivelor electronice tot mai complexe, astfel că piața de artă a devenit deja una mondială.

Dican: „Au apărut tot mai mulți oameni care doresc să își legitimeze puterea prin opere de artă”

Pe marginea acestei ascensiuni a artiștilor plastici români în ceea ce privește «exportul» de opere de artă produse în țara noastră, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea a avut o opinie cât se poate de interesantă. Pentru Observator, pictorul vâlcean Gheorghe Dican (foto) a încercat să realizeze un portret al celor care cumpără opere de artă: „Au apărut din ce în ce mai mulți oameni cu bani care doresc să își legitimeze bogăția, puterea prin opere de artă. Poate unii nici nu înțeleg arta, dar trebuie să ne bazăm și pe snobismul lor până la urmă”.
Conform știrilor ProTv, piața de artă din România anului 2019 se ridică la peste 20 de milioane de euro, valorile crescând cu aproximativ 10% de la un an la altul. Cifrele arată indiscutabil o rentabilitate anuală cu mult peste alte domenii, dacă privim arta și din punct de vedere economic. Evoluția se datorează și apariției caselor de licitații, în România anului 2019 funcționând nu mai puțin de cinci mari case de licitații, după cum au afirmat jurnaliștii postului de televiziune amintit. Acestea tranzacționează artă modernă, contemporană și de patrimoniu.