La mulți ani, SMURD! Opt ani de existență în Vâlcea!


În data de 26 septembrie, s-au împlinit opt ani de la înfiinţarea Serviciul Mobil de Reanimare şi Descarcerare în judeţul Vâlcea. Primele trei ambulanţe au fost date în folosinţă chiar în ziua înfiinţării serviciului, acestea deservind raioanele de intervenţie aferente Detaşamentului de Pompieri Râmnicu Vâlcea, Detaşamentului de Pompieri Drăgăşani şi Gărzii de Intervenţie Brezoi. Ulterior, pe harta raioanelor de intervenţie au mai fost înfiinţate trei puncte de acordare a primului ajutor calificat fiind operaţionalizate: SMURD Grădiştea (06.08.2009); SMURD Govora şi Măciuca (02.05.2012).

„Așteptăm mașinile de terapie intensivă”

De un an de zile, în incinta Spitalului Județean de Urgență Vâlcea funcționează și SMURD. Mai precis, UPU-SMURD, iar cel ce se ocupă de coordonarea serviciului este chiar șeful Urgențelor, dr. Florin Nicolae (foto).
„Utilizăm foarte mult echipajele de acordare a primului ajutor. În 24 de ore, avem șase cazuri și se intervine cu cinci echipaje în județ, în cazul accidentelor de circulație. S-a aprobat și o linie de gardă ce sperăm să fie pusă-n aplicare cât mai rapid. Mai mult, în afara mașinilor de prim ajutor, așteptăm să primim și cele de terapie intensivă”, a declarat, pentru ziarul nostru, dr. Nicolae.

În trei ani, U.P.U. a pierdut trei medici și doi asistenți

Linia de gardă de care vorbea dr. Nicolae ca fiind deja aprobată presupune, însă, și medici. Ori, deocamdată, nici urmă de medic. Au fost scoase la concurs cele trei posturi, dar nu s-a prezentat cineva interesat. Cum declară și șeful UPU-SMURD, medicii preferă străinătatea. De aici și lipsa acută de cadre medicale.
„Garda presupune un medic și un asistent. Asta când va fi, deoarece, deocamdată, nu s-a arătat cineva interesat de post. Nici un medic n-a venit la concurs. În ultimii trei ani, U.P.U. (Unitatea de Primiri Urgențe) a pierdut doi medici și doi asistenți”, a mai precizat dr. Florin Nicolae.