La Festivalul de folclor„Cântecele Oltului” de la Călimănești de ce au lipsit meșterii populari?


De câțiva ani, îmi petrec o parte din vară la Călimănești, într-adevăr o adevărată „Perlă a Oltului” dătătoare de sănătate. Sâmbătă şi duminică (16, 17 august) staţiunea a fost gazda ediţiei a 46-a a Festivalului de folclor interjudeţean „Cântecele Oltului”. Am fost încântată de modul frumos cum a fost organizat festivalul în Parcul Central al orașului. La această minunată sărbătoare a folclorului românesc din județele riverane bătrânului Alutus au fost prezente ansambluri folclorice din judeţele Braşov, Dolj, Harghita, Sibiu, Teleorman, Olt și Vâlcea.  În prima zi a festivalului, în debutul manifestărilor, am urmărit cu mare încântare  o paradă a portului popular, iar apoi, un minunat spectacol al formațiilor de dans și al unor soliști de prestigiu în costume populare autentice, într-o ambianță naturală cu care se pliau perfect.  Timp de câteva ore, minunații artiști populari  au creat, în fața unei numeroasei asistențe – oameni din țară aflați la tratament sau pentru relaxare, localnici sau unor iubitori de frumos din localități aflate în jurul  stațiunii  Călimănești – momente de desfătare sufletească și nu numai.
Un târg întins pe toată suprafața parcului m-a atras crezând  că, în ambianța scenei, întâlnesc și meșteri populari cu creații ale lor. Cu surprindere, am constatat că nu lipseau micii, berea, cârnații, turta dulce, dar nici tonetele cu tot felul kisch-uri, obiecte de prost gust, nicidecum ceva care să te atragă. Așadar, lipseau de la o asemenea manifestare de prestigiu meșterii populari cu minunatele lor produse: ceramică, cusături populare autentice (ii, ștergare, fețe de masă, covorașr făcute în războiul de țesut ș.a.), obiecte din lemn.  Gama acestora este destul de mare, iar în Vâlcea meștderi populari sunt din belșug, din câte cunosc.
 Mă dusesem hotărâtă să-mi desfăt ochiul ochiul cu astfel de produse / podoabe făurite de meșterii populari, dar și pregătită să cumpăr ceva din zonă, ca amintire… Nu am avut noroc!… Pesemne organizatorii, luați cu alte treburi, au uitat să-i invite la acest festival folcloric pe meșterii populari, măcar numai pe cei din zonă, pentru că, după opinia mea, era și sărbătoarea (festivalul) lor. Asta, în timp ce în orașul-stațiune Câlimăneși, unde vin, anual, mii de oameni de pe tot cuprinsul României, chiar și de peste hotare, nu există un magazin specializat cu bogatul sortiment de obiecte populare vâlcene, ca să poți cumpăra, de pildă, o ie, o ceramică de Horezu sau Vlădești etc. De ce, oare?
Festivalul „Cântecele Oltului” este, într-adevăr,  un prilej minunat de etalare a diversităţii culturale a poporului român. Mă adresez organizatorilor: oare  în diversitatea la care mă refer nu intră și produsele meșterilor populari?

Aurora Pop – Şinca
Bucureşti

NOTA REDACȚIEI:  La întrebările cititoarei din București a ziarui nostru ar trebui să-i răspundă  Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Din câte știm, meșteri populari vâlceni, mulți creatori de produse râvnite în Europa, au fost, nu de mult, la Bruxelles. Apoi, și-au etalat podoabele, cum le numește, pe bună dreptate, corespondenta noastră din Capitală, la Festivalul cărții de la Râmnic (din mai), și cu ocazia Zilelor Imnului Național (iulie). De ce nu și la tradiționalul Festival „Cântecele Oltului” de la Câlimănești,  cu participarea mai multor județe? Să fie vorba de faptul că primarul orașului face parte dintr-un partid din opoziție? Să că un astfel de târg al meșterilor popular, la 20 km depărtare de capitala județului, nu este în văzul multor șefi de la județ? De altfel, nimeni nu s-a sesizat, în afara doamnei din București, ca la Festivalul „Cântecele Oltului” un târg de artă al meșterilor populari a fost înlocuit cu un targ al kitsch-ului!