Ion Tuţulescu, iniţiatorului paradei legionarilor romani: „Un succes peste aşteptări!”


• şeful secţiei de Istorie din cadrul Muzeului Judeţean spune că peisajul cultural râmnicean ducea lipsă de o asemenea manifestare şi promite că anul viitor peste o mie de copii se vor putea întâlni, din nou, cu soldații Împăratului Traian

Peste 520 de elevi însoţiţi de profesori şi părinţi au călcat pragul Muzeului Judeţean „Aurelian Sacerdo­ţeanu” Vâlcea la prima ediţie a proiectului de reenactment Reîntoarcerea legion­a­rilor romani pe Calea lui Traian. În doar două zile de festival, 4 şi 5 iunie, curtea Muzeului de Artă „Casa Simian” a răsunat de strigătele de luptă ale dacilor şi romanilor, de comenzi strigate în limba latină, de râsetele şi aplauzele copiilor şi adulţilor. La iniţiativa lui Ion Tuţulescu (foto dreapta), doctor în arheologie, şeful secţiei Istorie de la Muzeul vâlcean, şi a lui Silviu Purece, doctor şi expert în arheologie şi numismatică, cadru universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, trupa de reenactori Veteres Milites – filiala Terra Dacica Aeterna Sibiu a readus la viaţă perioada războaielor dintre Traian şi Decebal în contextul evenimentelor desfăşurate acum 2000 de ani pe actualul teritoriu al municipiului Rm. Vâlcea. Lor li s-a alăturat reprezentantul dacilor de la Buridava dacică, arheologul şi muzeograful vâlcean Carol Terteci, iar timp de aproximativ o oră fiecare grup de vizitatori a putut vedea o prezentare de arme şi echipamente antice din ambele tabere, tehnici de batere a monedei antice sau de scriere pe tăbliţe cerate, cărămizi cu ştampila Legiunii V Macedonica, descoperite la Buridava romană de la Stolniceni. Apoi, punctul culminant a constat în reconstituirea unei lupte între daci şi romani, dar şi între războinici individuali, în strigătele de admiraţie ale copiilor. Prima zi de manifestări s-a încheiat cu o defilare în centrul municipiului, plecându-se de la Muzeul de Artă până în Parcul Mircea cel Bătrân, astfel încât cetăţenii au revăzut marşul soldaţilor romani din tabăra de la Stolniceni către capitala lui Decebal. De menţionat că toate echipamentele respectă realitatea istorică fiind realizate în cadrul atelierelor de arheologie experi­mentală ale reenactorilor, folosindu-se ca surse reprezentări de pe monumente antice sau piese descoperite în săpă­tu­rile arheologice. Inclusiv bătăliile au avut o doză ridicată de realism, atât soldaţii romani cât şi cei daci alegându-se cu mici cucuie sau julituri.
„A fost cu adevărat un eveniment în calendarul şi peisajul primăverii vâlcene. Cel puţin, aşa ne place nouă, celor care am gândit şi organizat manifestarea, să credem. Vreau să mai cred că este numai începutul, un început în forţă, cu peste 500 de copii ceea ce ne-a depăşit absolut toate aşteptările, motiv pentru care ţin să le mulţumesc tuturor colegilor mei din muzeu pentru efortul depus, lui Silviu Purece şi băieţilor săi extraordinari pentru răbdarea de a explica, răspunde şi detalia fiecărui copil absolut orice nelămurire. Nu mai spun de rezistenţa lor la căldura sufocantă în care şi-au desfăşurat programul, au fost nişte super-profesionişti, aşa că, jos pălăria! Vreau să fac o menţiune specială şi presei locale pentru ajutorul acordat în promovarea ideii noastre, nu-mi amin­tesc de un alt eveniment care să aibă o aşa mare expunere. La anul, vrem să de­păşim borna celor o mie de vizitatori, iar cu experienţa acumulată acum şi cu tot ceea ce am învăţat în materie de or­ga­nizare de astfel de evenimente, sunt con­vins că vom reuşi să ne atingem obiec­tivul! Este absolut esenţial să readucem muzeul în viaţa comunităţii şi pe râmniceni să ne calce iar pragul”, ne-a declarat Ion Tuţulescu.