Investiţii majore din industria laptelui realizate prin SAPARD sunt în pericol de a fi lichidate


vaci1Multe investiţii realizate în industria laptelui prin programul european SAPARD sunt în pericol de a fi lichidate, pentru că nu îşi vor atinge parametrii de performanţă fixaţi în proiecte, fiind dezvoltate fără o analiză clară a pieţei, a declarat într-o conferinţă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

„S-a investit enorm, modernizarea este formidabilă, dar efectele nu sunt cele pe care le dorim. În industria laptelui capacităţile de producţie sunt de trei ori mai mari decât producţia şi sunt mai mari şi decât cota alocată de 3,15 milioane tone. Sunt repartizate neuniform în judeţe şi nu s-au dezvoltat pe baza planurilor de afaceri şi a unor analize clare de piaţă. Multe obiective de investiţii construite prin SAPARD sunt în pericol de a fi lichidate pentru că cred că nu îşi vor atinge parametrii de performanţă fixaţi în proiecte”, a spus Tabără.

Ministrul Agriculturii a menţionat că a discutat această problemă în ultimele zile cu comisarul european Dacian Cioloş şi cu alte autorităţi de la Bruxelles.

„Este una dintre cele mai mari probleme, sunt lucruri care nu ne lasă să dormim chiar liniştiţi, deşi nu ar trebui să fie în responsabi­litatea noastră, având în vedere perioada, şi să ne luptăm politic. N-am s-o fac niciodată, dar nici nu putem sta cu mâinile în sân, cum am avut cazul OLAF-ului (organis­mul european de luptă anti-fraudă – n.a.) să vină şi să ne execute pentru simple presupu­neri”, a afirmat ministrul Valeriu Tabără.