Instituția Avocatului Poporului, la bilanț


Prin intermediul unui comunicat de presă, Biroul Teritorial Pitești din cadrul Instituției Avocatul Poporului și-a prezentat bilanțul activităților pe 2014. Astfel, instituția cu sediul în Pitești a acordat audiențe pentru 1862 de cetățeni din județele Argeș și Vâlcea. În rândurile următoare puteți găsi unele dintre cele mai importante cazuri instrumentate de reprezentanții acestei instituții pe parcursul anului 2014.
Audienţele şi petiţiile care au fost înregistrate la Biroul Teritorial Piteşti au vizat, cu precădere, încălcarea dreptului la proprietate, dreptului la un nivel de trai decent, dreptului la petiţionare, dreptului persoanei vătămate de o autoritate publică şi dreptului la informaţie. Au fost înregistrate şi plângeri care au vizat posibila încălcare a egalităţii în drepturi, dreptul la viaţă şi integritate fizică şi psihică, dreptul la ocrotirea sănătăţii ş.a. Dintre petiţiile înregistrate au fost deschise 165 de dosare şi soluţionate 109. Dintre acestea 85 de dosare au beneficiat de o soluţionare favorabilă.
Sesizările din oficiu s-au decis ca urmare a unor ştiri apărute în mass-media locale şi centrale. Acestea au vizat Direcţia de Asistenţă Socială a municipiului în Piteşti, în legătură cu presupusa încălcare a art. 22 şi art. 49 din Constituţia României precum şi Şcoala „Colteşti” din comuna Alunu, judeţul Vâlcea, Primăria comunei Alunu şi Direcţia de Sănătate Publică, judeţul Vâlcea în legătură cu un elev care şi-a pierdut viaţa în fosa septică din curtea şcolii.
Au fost efectuate anchete la Direcţia de Asistenţă Socială a municipiului Piteşti, Spitalul Penitenciar Colibaşi, Penitenciarul Colibaşi, Şcoala gimnazială „Colteşti” din comuna Alunu, judeţul Vâlcea, Primăria comunei Alunu, judeţul Vâlcea, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Vâlcea şi Primăria municipiului Vâlcea. Pentru directorul Şcolii cu clasele I-VIII Colteşti din comuna Alunu şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică din judeţul Vâlcea, Avocatul Poporului a emis Recomandarea nr. 32 din 23.12.2014. Pentru Direcţia de Asistenţă Socială a municipiului Piteşti, Penitenciarul Colibaşi şi Spitalul Penitenciar Colibaşi nu a fost necesară emiterea unor recomandări.
În cursul anului 2014 au fost organizate două manifestări ştiinţifice: la Centrul de Cultură „Brătianu”, în colaborare cu Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti, s-a desfăşurat simpozionul „Etica în spaţiul public românesc” iar la Biblioteca judeţeană „Dinicu Golescu” din Piteşti, a fost omagiată „Ziua Constituţiei”, prin simpozionul „Constituţionalismul contemporan” desfăşurat în colaborare cu Facultate de Studii Juridice şi Administrative, Centrul de Studii Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Piteşti. Coordonatorul biroului a participat la conferinţa internaţională „Reguli constituţionale şi echilibru bugetar” organizată de Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept, Centrul de Drept Constituţional, Asociaţia Internaţională de Drept Constituţional şi Asociaţia Franco-Română precum şi la conferinţa internaţională „Istorie cultură şi cetăţenie europeană” organizată de Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative a Universităţii din Piteşti.
O altă activitate, organizată în parteneriat cu reprezentanţi locali ai autorităţii judecătoreşti şi Baroului de avocaţi Argeş, a fost întâlnirea colegială cu un grup de magistraţi şi avocaţi ai unor asociaţii profesionale din oraşul Petrich Bulgaria şi raionul Blagoevrad. Cu acest prilej a fost pusă în dezbatere tema: „Dreptul Uniunii Europene şi dreptul intern în actualul stadiu de integrare a ţărilor noastre în UE precum şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală”.
În luna mai, la sediul biroului, 30 de studenţi de la programul de studii Drept şi Ştiinţe Administrative, anul IV, Universitatea din Piteşti, au desfăşurat un stagiu de practică. Întregul volum de activitate al Biroului Teritorial Piteşti al instituţiei Avocatul Poporului a continuat şi în 2014 să înregistreze creştere comparativ cu anii precedenţi atât cantitativ cât şi calitativ.
Activitatea Biroului Teritorial Piteşti al instituţiei Avocatul Poporului s-a concretizat în anul 2014 astfel:
1862 audienţe acordate cetăţenilor din judeţele Argeş şi Vâlcea
477 petiţii înregistrate la sediul biroului din Piteşti şi în Râmnicu Vâlcea
287 apeluri telefonice
7 anchete efectuate de experţii biroului
2 sesizări din oficiu ale biroului teritorial
3 recomandări ale Avocatul Poporului emise la propunerea biroului teritorial
Biroul Teritorial Piteşti al instituţiei Avocatul Poporului rămâne în slujba cetăţenilor şi îşi desfăşoară activitatea la sediul din str. Armand Călinescu nr. 44, în clădirea Muzeului Judeţean Argeş. Programul de activitate este deschis audienţelor de luni până joi, între orele 9-16 iar vineri între orele 9-12. Ne puteţi scrie şi pe adresa de mail: avparges@avp.ro sau telefona la numărul 0248 211 101.
Dr.Mihaela Stănciulescu,
expert Coordonator al Biroului Teritorial Piteşti

Posting....