Înfrângere greu de digerat pentru municipale


• Universitatea Constanţa – HCM Rm. Vâlcea 25-22 (13-8 la pauză)

Deşi pe teren propriu au obţinut maximul de puncte în cele trei partide disputate din returul Ligii Naţionale, jucătoarele de la HC Municipal Râmnicu Vâlcea continuă să dezamăgească în deplasare. Tot după trei meciuri, toate susţinute pe terenuri străine, echipa noastră nu s-a ales măcar cu un punct. Elevele lui Dumitru Muşi au capotat de fiecare dată în returul actualului sezon compe­ti­ţio­nal atunci când au evoluat pe tere­nul adversarelor din Liga Naţională. Şi asta în condiţiile în care municipalele nu au întâlnit pâ­nă acum „nucile tari” ale campio­na­tului, adică echipele care se lup­tă pentru participarea în cupele euro­pene. Vâlcea a cedat în acest an calendaristic de trei ori în depla­sare, pe terenurile grupărilor Universitatea Cluj, CSM Ploieşti şi U. Neptun Constanţa. Ultima înfrân­­gere a survenit chiar dumi­nică după-amiază, atunci când Constanţa şi Vâlcea s-au întâlnit într-o partidă din cadrul etapei a XIX-a a întrecerii feminine de elită. Ambele grupări aveau mare nevoie de victorie şi implicit de cele trei puncte, chiar dacă motivele erau diferite. Constanţa ţintea cele trei puncte pentru a prinde un „balon cu oxigen” foarte important în tentativa de evitare a retrogradării. De partea cealaltă, Vâlcea îşi dorea cu ardoare victoria pentru securizarea unui loc în partea superioară a ierarhiei, ştiut fiind faptul că primele opt clasate se califică în play-off. Din păcate pentru vâlcence, întâlnirea de pe litoral a început cum nu se poa­­te mai rău, Constanţa asigurându-şi un avantaj de câteva goluri încă din debutul partidei. Jocul slab al fetelor noastre a continuat şi în partea a doua a primei reprize, avantajul oaspe­te­lor sporind rapid la patru-cinci go­luri şi chiar la mai mult. Având în Andreea Enescu un adevărat „killer” pentru defensiva noastră, „studentele” de la Universitatea Neptun au continuat să ia avans pe tabela de marcaj, diferenţa maximă de scor dintre cele două formaţii fiind înregistrată în minutul 28 (13-6 în favoarea gazdelor). Abia în momentele de final ale primei reprize vâlcencele au arătat că au plecat spre Constanţa pentru a obţine punct sau puncte, Clara Vădineanu şi Diana Predoi marcând două goluri care au menţinut echipa noastră „în cărţi” şi care au stabilit scorul final: 13-8 în favoarea gazdelor.

Vâlcea putea da lovitura pe final

Pauza s-a dovedit un sfetnic bun pentru elevele antrenorilor Dumitru Muşi şi Maria Duca. După revenirea de la vestiare, vâlcencele au continuat să joace în nota din finalul primei reprize, arătând mai multă determinare şi angajament pe teren. Iar lucrurile au început să se schimbe uşor-uşor în favoarea trupei noastre. Cu Daria Ilina şi Clara Vădineanu în formă destul de bună, HC Municipal s-a apropiat la trei goluri de echipa constănţeană în minutul 40, atunci când gazdele conduceau cu 17-14. Jocul a devenit de-a dreptul incendiar după minutul 45. Vâlcea s-a apropiat la două goluri, scor 19-17, iar Dumitru Muşi a solicitat un timp de odihnă inspirat care a ajutat echipa noastră. Aşa s-a făcut că, peste numai cinci minute, cu ajutorul golurilor marcate de aceleaşi Ilina şi Vădineanu, echipa noastră a reuşit să egaleze situaţia, tabela indicând 20-20. Apoi a venit rândul antrenorului gazdelor, Ion Crăciun, să solicite un timp de odihnă şi să ofere sfaturi preţioase jucătoarelor sale. Muştruluite zdravăn de către oamenii de pe banca tehnică, „studentele” din Constanţa au evoluat mai determinate în ultimele zece minute ale întâlnirii. Enescu şi Stoian au dus scorul la 22-20, în minutul 54. Rusoaica Daria Ilina ne-a ţinut încă o dată în „cărţile” partidei, transformând cu siguranţă o lovitură de la şapte metri în minutul 54.
Peste nici 100 de secunde, partida dintre Neptun Constanţa şi HC Municipal avea să îşi consume punctul culminant. Deşi echipa noastră a avut superioritate numerică, râmnicencele nu au fost în stare în două rânduri să marcheze în poarta gazdelor şi să restabilească egalitatea sau chiar să treacă în avantaj. Iar ocaziile ratate s-au răzbunat, aceeaşi Enescu punctând din lovitură de la şapte metri pentru 23-21. Ultimele două minute au fost de-a dreptul infernale pentru echipa noastră. După reuşita Dariei Ilina, Vâlcea a încasat un gol absurd în minutul 59, la o fază la care fetele noastre s-au oprit în faţa semicercului, considerând că arbitrele Diana Florescu şi Anamaria Stoia au fluierat fault în atac. Constanţa a punctat atunci pentru 24-22, iar ultimele zeci de secunde erau mult prea puţine pentru ca Vâlcea să mai poată spera fie şi la un singur punct. Gazdele au mai punctat o dată în timp ce municipalele deja agonizau, resemnate cu eşecul. Partida s-a încheiat cu victoria gazdelor, scor final 25-22. Astfel, echipa noastră a pierdut şi de această dată puncte preţioase la finalul unui joc în care handbalistele nu s-au ridicat la potenţialul lor adevărat şi nu s-au concentrat pe întreaga durată a întâlnirii.

Eşecul ne-a costat scump: am părăsit „zona” play-off-ului

Chiar dacă etapa a XIX-a nu şi-a consumat până acum toate meciurile, înfrângerea suferită la Constanţa a costat deja destul de scump echipa susţinută financiar de Primăria Râmnicului. Rămasă cu cele 23 de puncte în cont, câştigate anterior, gruparea vâlceană şi-a văzut ameninţată poziţia a opta în ierarhie. CSM Ploieşti s-a impus cu 34-27 în faţa Dunării Brăila şi a depăşit la limită HC Municipal. În acest moment, formaţia noastră este prima de sub „linia” care trimite în play-off. Etapa următoare, programată la finalul acestei săptămâni, HC Municipal va avea parte de un meci de foc, în compania uneia dintre cele mai puternice grupări din Liga Naţională, Corona Braşov.

Rezultatele etapei a XIX-a

CSM Ploieşti – HC Brăila 34-27
U. Cluj – Unirea Slobozia 31-33
U. Constanța – HCM Rm. Vâlcea 25-22
SCM Craiova – HC Zalău 22-17
Au rămas de disputat:
Cetate Deva – CSM București
HCM Baia Mare – Mureșul Tg. Mureș
Corona Brașov – HCM Roman
Clasamentul Ligii Naționale: HCM Baia Mare 51p, CSM București 47p, Corona Brașov 42p, SCM Craiova 36p, HCM Roman 35p, HCM Dunărea Brăila 30p, HC Zalău 28p, CSM Ploiești 24p, HCM Râmnicu Vâlcea 23p, Cetate Deva 18p, Universitatea Neptun Constanța 16p, Unirea Slobozia 15p, Universitatea Alexandrion Cluj 14p și Mureșul Târgu Mureș 0p.