INEDIT ÎN CÂINENI: expoziție de artă plastică!


Galeria „Arthis” din satul Greblești al comunei Câineni, în colaborare cu Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România organizează expoziția de pictură pe sticlă intitulată «Povești, legende, culori și lumină». Lucrările ce vor fi expuse publicului sunt semnate de artistul Nicolae Groza, vernisajul fiind programat pentru ziua de vineri, 22 iulie 2022, cu începere de la orele 17.00. Expoziția va rămâne deschisă pentru publicul interesat până în data de 21 august 2022, aceasta fiind organizată în cadrul anului internațional al sticlei. Persoanele interesate trebuie să mai știe faptul că Galeria „Arthis” se află în satul Greblești, pe strada Blanete, nr. 3.

Despre Nicolae Groza

Pictorul Nicolae Groza, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” – Facultatea de Arte decorative, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, este unul dintre cei mai apreciați artiști ai României. Lui i se datorează frescele de la Teatrul Național din Craiova, din Deva și cea de la Facultatea de Drept din București. Nicolae Groza trăiește și lucrează în Belgia din 1984. Operele lui sunt prezente în colecții private și publice din lumea întreagă. În Belgia, lucrările lui se regăsesc în colecțiile Muzeului de Artă spontană din Bruxelles, ale Centrului de gravură și imagine imprimată din La Louvière și în sala Le Scaldis din Antoing, unde poate fi admirată o frescă realizată de Nicolae Groza.
„Arthis – Casa de cultură belgo-română din Bruxelles, în colaborare cu Filiala Râmnicu Vâlcea a UAP din România, vă propun să descoperiți într-un cadru inedit, plin de istorie și autenticitate, lucrările artistului plastic belgo-român Nicolae Groza. În cadrul anului internațional al sticlei, picturile pe sticlă ale lui Nicolae Groza aduc strălucirea și culoarea legendelor din istoria umanității. Magia poveștilor, a amintirilor și a legendelor există! Personajele sale ieșite dintr-un joc carnavalesc, formele distorsionate, aglomerația de simboluri, ne trimit la istoriile cu tâlc pe care trebuie să le descifrăm ca pe o ghicitoare. Lumina, culorile, liniile ne vorbesc despre o viață arhaică, trecută prin viziunea fantastică a autorului. A picta, pentru Nicolae Groza înseamnă să transmiți și să percepi invenția plastică, timpul cum nu a fost, ci așa cum ni-l povestește el în fabule interioare. Galeria Arthis – Greblești vă propune să descoperiți artiști de diverse origini într-un cadru convivial și non-conformist. Haideți la noi, la Greblești!”, ne-au transmis, înainte de deschiderea acestui vernisaj, reprezentanții Filialei Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
În context, ar mai fi de amintit că evenimentul la care am făcut referire se desfășoară în colaborare cu: Arthis asbl – vzw, Filiala Râmnicu Vâlcea a UAP din România, Arthis Artists și Radio-TV Arthis; cu sprijinul: Federatiei Valonia-Bruxelles, Comisiei Comunitare Franceze, Comisiei Comunitare Flamande, Stedenfonds, Primăriei Orașului Bruxelles și Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.
• Material realizat cu sprijinul UAP Râmnicu Vâlcea