Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

29 octombrie 2020

În vulcanul din Sala Sporturilor „Traian”, România a debutat cu victorie în preliminariile CE de handbal feminin


• jucătoarele pregătite de selecționerul Tomas Ryde s-au impus cu 29-20 (16-10 la pauză) în fața Lituaniei
• fostele „galactice” de la Oltchim au fost şi de această dată la înălţime, Neagu şi Elisei fiind cele mai bune marcatoare

Joi seara, Râmnicul a fost din nou capitala handbalului ro­mâ­nesc. Revenită după câţiva ani de pauză în oraşul care a cu­nos­cut consacrarea prin Oltchim, selec­ţionata tricoloră de handbal feminin a fost întâm­pi­na­tă cu multă căldură de publicul local, bun cunoscător al sportului de calitate. Profitând şi de intra­rea liberă, vâlcenii au umplut aproa­pe până la refuz Polivalenta şi ar fi făcut-o proba­bil într-un număr şi mai mare, da­că reprezentanţii forţelor de or­dine ar fi permis accesul şi pe rândurile superioare ale tribunelor.
România şi-a arătat clasa în ultimele zece minute ale fiecărei reprize, în faţa unei adversare care nu a venit să facă act de prezenţă
Pregătită de antrenorul suedez Tomas Ryde, reprezen­tativa tricoloră a întâlnit Lituania, meciul fiind primul din cadrul preliminariilor Campionatului European ce va fi organizat de Suedia, în luna decembrie a anului 2016. Cu sala plină-ochi de spectatori care să le aclameze la fiecare gol, tricolorele au oferit fanilor ceva emoţii în debutul primei reprize. Lituaniencele au arătat pe parcursul primului sfert de oră al întâlnirii că au o echipă neaşteptat de solidă şi că nu au venit la Vâlcea doar pentru a face act de prezenţă. Având un joc asemănător celui practicat de selecţionata Rusiei, cel puţin în partea defensivă, cu jucătoare masive şi bătăioase, greu de depăşit, echipa micuţei ţări baltice a rezistat eroic. În pofida asalturilor repetate ale fetelor noastre, lituaniencele au arătat că pot practica un handbal modern, în care să îmbine cu succes tehnicile de apărare cu cele de atac. Aşa se face că, în minutul 15, tabela indica doar 9-7 în favoarea tricolorelor. Echilibrul s-a rupt în ultimele zece minute, când româncele au perforat de şase ori poarta oaspetelor fără să mai primească gol. Cu Valentina Elisei „letală” pentru baltice pe contraatac şi Cristina Neagu aproape imbatabilă de la şapte metri, România a luat un avantaj serios înaintea gongului care a anunţat încheierea primei reprize, tabela indicând 16-10.
După revenirea de la vestiare, jocul a avut o evoluţie asemănătoare celui din primul sfert de oră al întâlnirii. Lituaniencele au luptat „la baionetă” şi le-au împiedicat pe tricolore să se distanţeze şi mai mult. Chiar dacă nu s-a mai pus problema echipei învingătoare, oaspetele au reuşit să păstreze diferenţa de şase goluri de pe tabelă până în minutul 50 (când România conducea cu 23-17). La fel ca în prima repriză, probabil pe fondul oboselii, lituaniencele au fost vulnerabile în ultimele zece minute. Aşa s-a întâmplat şi în finalul actului secund, când România a punctat de şase ori (prin „dublele” semnate de Valentina Ardean-Elisei, Crina Pintea şi Cristina Neagu) şi a primit numai trei goluri.
În uralele inimoşilor spectatori din Sala Sporturilor „Traian”, partida s-a încheiat cu victoria meritată a echipei noastre, tricolorele impunându-se cu 29-20. Important de remarcat este faptul că, deşi au trecut mai bine de doi ani de la retragerea Oltchimului din orice activitate sportivă, „galacticele” care au făcut fericiţi milioane de români continuă să fie nucleul echipei naţionale. Asta s-a văzut şi joi seara la Râmnicu Vâlcea, când Cristina Neagu ( autoare a opt goluri) şi Valentina Ardean-Elisei (cu şapte goluri) au semnat mai bine de jumătate dintre reuşitele formaţiei tricolore. Alături de cele două, Oana Manea şi Patricia Vizitiu – alte foste „galactice” – au dat totul atunci când au fost trimise pe teren de către selecţionerul Ryde, contribuind la succesul primei reprezentative.

Portăriţa Lituaniei a scos peri albi spectatorilor din Polivalentă
Diferenţa de scor dintre România şi Lituania putea fi şi mai mare dacă selecţionata balticelor nu ar fi avut în poartă un adevărat înger păzitor. Vaneikyenne, un nume din echipa oaspetelor, care sigur nu spunea mai nimic iubitorilor handbalului din România, a atras cel mai mult atenţia. Portăriţa balticelor, singura stranieră din lotul Lituaniei (evoluează pentru o echipă de club din Islanda) s-a făcut remarcată între buturi şi a păstrat diferenţa de scor la o limită rezonabilă. Cu cinci parade la loviturile de la şapte metri şi numeroase alte intervenţii decisive, portăriţa în vârstă de 25 de ani le-a pus la grea încercare până şi pe experimentatele Elisei, Neagu sau Manea.

Etichete: , , , , , ,

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Handbal