În debutul Ligii Naţionale, vâlcencele au fost la un pas de o mare surpriză


• HCM Râmnicu Vâlcea – Corona Braşov 28-29 (14-17 la pauză)

Aşa după cum aţi aflat din ediţii anterioare ale cotidianului nostru, week-end-ul care tocmai s-a înche­iat a fost marcat în lumea handbalului feminin de startul Ligii Naţionale. Întrecerea de elită organizată la nivelul ţării noastre a adus şapte partide atractive, pe parcursul cărora protagonistele s-au luptat pentru primele puncte ale sezonului 2015/2016. Rămasă în Liga Naţională după un sezon în care a tras din greu în play-out-ul pentru evitarea retrogradării, echipa sprijinită de Primăria Râmnicului a avut de înfruntat, încă din prima rundă, un nume cu greutate. Jucă­toa­rele de la HC Municipal s-au duelat, sâmbătă, în Sala Sporturilor „Traian”, cu braşovencele de la Corona, formaţia de la poalele Tâmpei fiind nimeni alta decât ocupanta poziţiei a treia în ierarhia finală a sezonului trecut.
Deşi pornea din postura de mare favorită, Corona Braşov s-a chinuit aproape tot jocul pentru o victorie la limită. Vâlcencele pregă­tite de antrenorul Constantin Ştefan (tehnician aflat la debutul pe banca echipei noastre) au arătat că înfrân­gerile la scor înregistrate împotriva Coronei, în două meciuri amicale din pauza competiţională, au fost întâmplătoare. Încurajate de câteva sute de spectatori care au venit în tribunele arenei râmnicene, munici­palele au pus probleme serioase mai experimentatelor adversare. HCM şi Corona au mers „cap la cap” pe tabela de marcaj încă din de­butul întâlnirii (3-3 în minutul 6, 5-5 în minutul 10), egalitatea persis­tând chiar şi aproape de finalul pri­mei reprize (10-10 în minutul 21, respectiv 14-14 în minutul 25). Ulti­mele minute ale primului act s-au dovedit însă decisive pentru stabili­rea echipei care a intrat la „cabine” în avantaj şi, dacă e să privim desfă­şurarea ostilităţilor din partea secundă, poate chiar pentru de­sem­narea învingătoarei. Braşoven­cele au apăsat foarte tare „accele­raţia” după minutul 26 şi au izbutit să marcheze trei goluri fără să mai primească vreunul. Prin prisma aces­tui minitur de forţă, jucătoarele Coronei au încheiat prima repriză cu nesperat avantaj de trei goluri, scor 17-14.

Vâlcencele au dat tonul în partea secundă şi au ratat de puţin câştigarea unui punct meritat

Pauza s-a dovedit un sfetnic bun pentru antrenorul Constantin Ştefan şi elevele sale. După reve­nirea de la „cabine”, municipalele au arătat şi mai multă determinare, Corona su­ferind în numeroase mo­mente. Deşi veniseră pregătite pen­tru un succes facil (mai ales că au avut de partea lor şi o inimoasă galerie sosită de la Braşov), adver­sarele pregătite de antrenorul Bog­dan Burcea au tremu­rat din toate încheieturile la acţiunile în forţă semnate de Ani Senocico, Andreea Molnar, Carmina Bădiţă sau Daria Ilina. Conduse cu trei goluri la pauză, vâlcencele au resta­bilit re­pede egalitatea, după numai câteva minute din partea secundă (17-17 în minutul 34). Corona a izbutit însă după acel moment să îşi treacă iar în cont un avantaj de câteva goluri (trei, maxim patru). De această dată, braşovencele au tras cu dinţii de avantaj şi au rezistat asediului declanşat de municipale odată cu tre­cerea timpului şi apropierea gon­gului final. Ecartul dintre cele două formaţii s-a redus la numai două goluri în minutele 47 şi 50, când, de fiecare dată, Diana Predoi a avut reu­­şite importante pentru HC Municipal.
Finalul partidei a fost destul de tensionat. În minutul 54, când pro­ba­bil puţini suporteri mai credeau că Vâlcea poate obţine ceva din jocul inaugural al Ligii Naţionale, Co­rona conducea cu 29-26. Ulti­mele cinci minute ale întâlnirii s-au asemănat foarte mult celor din finalul primei reprize, cu menţiunea că atunci braşovencele au fost cele care au făcut legea pe teren. Profitând de o dublă eliminare în tabăra oaspetelor şi bazându-se pe un joc mai organizat, vâlcencele au fost la un pas de o mare surpriză. Senocico a punctat de două ori până în minutul 59, şi a lăsat, preţ de câteva zeci de secunde, speran­ţe suporterilor fie măcar pentru obţinerea unui punct de pe urma unei remize. Din nefericire pentru jucătoarele de la HC Municipal, deşi au muncit mult şi au arătat pe teren că ar fi meritat un rezultat pozitiv în faţa Coronei, partida s-a încheiat cu un eşec. Corona a rezistat eroic în ultimele momente, ajutată şi de paradele portăriţei Denisa Dedu, trupa din Braşov acontându-şi un succes preţios (28-29). Rămase fără puncte după runda inaugurală, jucătoarele noastre se pot mândri cu un joc foarte bun reuşit în faţa echipei care a încheiat sezonul trecut al Ligii Naţionale pe locul al treilea. Mai mult, elevele antreno­rului Constantin Ştefan au demons­trat că se pot lupta de la egal la egal cu orice adversar, terenul de la Vâlcea anunţându-se deja unul pe care orice adversar va avea multe de îndurat dacă vrea să plece neînvins.

Urmează o deplasare dificilă pe terenul moldovencelor de la HCM Roman

În runda secundă, programată la mijlocul acestei săptămâni, vâl­cen­cele vor avea din nou parte de un adversar incomod. Acestea vor evolua în deplasare, pe terenul mol­do­vencelor de la HCM Roman. Astfel, gruparea râmniceană va avea de susţinut un nou test în com­pania unei formaţii care anul trecut s-a aflat între cele mai bune ale întrecerii. Ar mai fi de amintit fap­tul că HCM Roman a pierdut partida din prima rundă, pe terenul sălăjencelor de la HC Zalău.

Rezultatele primei etape

Rapid Bucureşti – CSM Ploieşti 29-46
Dunărea Brăila – SCM Craiova 33-29
HC Zalău – HCM Roman 23-21
HCM Râmnicu Vâlcea – Corona Braşov 28-29
HC Alba Sebeş – Unirea Slobozia 22-25
Măgura Cisnădie – CSM Bucureşti*
U. Cluj – HCM Baia Mare*
*partidele s-au disputat după închiderea ediţiei noastre