Importanța datei de 29 iulie văzută prin „ochii” autorităților râmnicene


La 29 iulie 1848, pe locul actualului Parc Zăvoi al municipiului, locuitorii din Râmnicu Vâlcea intonau cântecul „Deşteaptă-te, române”, sub conducerea lui Anton Pann, pe muzica aparținând acestuia şi pe versurile poetului transilvănean Andrei Mureşanu. Momentul a reprezentat prima intonare, într-un cadru oficial, a Imnului de astăzi al României. Importanța sa a fost consacrată prin Legea nr. 99/1998 privind Ziua Imnului Naţional.

Şedinţă festivă a Consilului Local

Ziua Imnului Naţional 2019 a fost sărbătorită cu fastul cuvenit la nivelul Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea. Evenimentele au debutat la ora 10.00, în Sala de Consiliu, cu o şedinţă festivă a Legislativului local, la care au participat ca invitaţi şefii celor mai importante instituţii publice din municipiu şi din judeţ, delegaţiile străine prezente cu această ocazie în Râmnic, cetăţeni de onoare, alături de consilieri locali şi judeţeni. În adresarea ţinută în deschiderea şedinţei festive, primarul Mircia Gutău a declarat:
„Ziua de 29 iulie se dovedeşte a fi un prilej de reunire pentru comunitatea locală. Suntem aici reprezentanţi ai principalelor instituţii publice din municipiu, forul Legislativ local, Cetăţenii de Onoare cu care ne mândrim, prietenii veniţi de la mii de kilometri distanţă, oameni de cultură şi simpli cetăţeni ai municipiului. Strânşi laolaltă, aşa cum se întâmplă în toate casele românilor, de Paşti sau de Crăciun, atunci când se întâlnesc, sărbătoresc împreună rude şi prieteni şi îşi urează «La mulţi ani!». Ziua Imnului Naţional este, pentru comunitatea Râmnicului, aidoma unei mari sărbători creştine, care adună de prin toate colţurile lumii oameni care simt la fel.
În urmă cu 171 de ani, strămoşii noştri, strânşi împreună, ca şi astăzi, pe locul ocupat acum de Parcul Zăvoi, cântau pentru prima dată un cântec ce avea să devină, mai târziu, simbolul oficial al libertăţii românilor şi al luptei lor pentru independenţă. Nu ştiau, atunci, lucrul acesta… La fel cum nu ştiau că, dincolo de marele dar făcut Naţiunii Române, ofereau şi urmaşilor lor, peste mai bine de un secol şi jumătate, un prilej de reunire, de petrecere împreună, de strângere a legăturilor între membrii marii familii a Râmnicului. Aceasta este, cred eu, cea mai importantă semnificaţie pentru Râmnic a Zilei Imnului Naţional. Şi vă mulţumesc că ne sunteţi alături cu o astfel de ocazie! La mulţi ani!”
Au urmat la cuvânt preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, prefectul judeţului, Florian Marin, trimisul Arhiepiscopiei Râmnicului, pr. Nicolae Moga, ES Andrei Grinkevich, ambasadorul Republicii Belarus la Bucureşti, ES Fuad Karim Saliba Kokaly, ambasadorul Statului Palestina în România, şi prof. Cătălin Sâiulescu, directorul Palatului Copiilor, care a făcut un succint istoric al imnurilor României. De asemenea, oaspeţii din străinătate au transmis salutul lor comunităţii Râmnicului. Au vorbit Pretor Sinilga Şcolnic, din Chişinău – sectorul Ciocana, Vesna Lazarevic – viceprimar Kruševac, Republica Serbia, Karel Holík – viceprimar Kroměříž, Republica Cehă, şi Ahmed A.H. Swaitti – primar Dura, Statul Palestina.

Parada festivă pe traseul Primăria municipiului – Parcul Zăvoi

Şedinţa festivă a Consiliului Local a fost urmată, conform tradiţiei, de parada festivă pe traseul Primăria municipiului – Parcul Zăvoi, aplaudată, salutată şi fotografiată sau filmată de trecători şi de locuitorii blocurilor din zona centrală. Procesiunea a fost deschisă de actorii Teatrului Municipal „Ariel” – care au adus o pată de culoare şi au oferit, prin salutul lor „Dreptate şi frăţie!”, o incursiune în vremurile petrecute acum 171 de ani pe meleagurile Râmnicului – urmaţi de Fanfara judeţeană „Constantin Brâncoveanu”, de stegari, de oficialităţi şi de toţi cei participanţii.
O primă oprire a fost făcută la Biserica „Toţi Sfinţii”, unde s-a ţinut o scurtă ceremonie de sfinţire a steagului tricolor, iar o a doua – la Casa Memorială „Anton Pann”, unde însuşi bardul, interpretat de actorul Dan Constantin de la acelaşi Teatru Municipal „Ariel”, le-a transmis celor prezenţi câteva din memorabilele sale învăţături. Într-un final, alaiul festiv a intrat, pe acorduri de fanfară şi salutat de Garda de Onoare a Garnizoanei Vâlcea, în Parcul Zăvoi, oprindu-se la fântâna-monument închinată acestui eveniment.

Ceremonial militar-religios şi intonarea Imnului Naţional în Parcul Zăvoi

Festivităţile au continuat cu ceremonialul militar-religios din Parcul Zăvoi. După prezentarea semnificaţiei momentului aniversat, făcută de un reprezentant al Garnizoanei Vâlcea, a urmat oficierea serviciului religios de către un sobor de preoţi, după care primarul Mircia Gutău s-a adresat publicului prezent:
„Îi cinstim la fiecare 29 iulie pe strămoşii noştri care, acum 171 de ani, se aflau în exact aceste locuri, însufleţiţi de aceleaşi sentimente patrotice, animaţi de aceeaşi bucurie de a fi împreună şi cântând un cântec ce va deveni, peste timp, Imnul Naţional al României. Gestul lor de atunci şi determinarea de care au dat dovadă au făcut Naţiunii Române unul dintre cele mai frumoase cadouri: un cântec care să-i conducă destinul printr-o istorie atât de zbuciumată şi presărată cu sacrificii. Tocmai de aceea, în miez de vară, Râmnicul îşi îmbracă hainele de gală pentru cea mai frumoasă sărbătoare a acestor locuri. Suntem datori să rememorăm cele petrecute la 29 iulie 1848 pe aceste locuri şi să marcăm, cu evenimente dintre cele mai diverse şi pentru toate gusturile, această sărbătoare, deopotrivă naţională şi locală.
Suntem împreună ca acum 171 de ani, cetăţeni ai Râmnicului şi prieteni veniţi de departe, cu bucurie în suflete şi sub semnul crucii divine, bucurându-ne de sărbătoarea unui simbol naţional care s-a născut pe aceste meleaguri. Vă mulţumesc că participaţi la aceste momente solemne şi că, împreună, putem spune, la unison, «La mulţi ani Imnului Naţional!», «La mulţi ani tuturor românilor!», «La mulţi ani Râmnicului şi locuitorilor săi minunaţi!»

Sute de râmniceni au asistat la intonarea Imnului Național

Intonarea Imnului Naţional de către corul «Euphonia» al Filarmonicii „Ion Dumitrescu”, căruia i s-au alăturat sutele de râmniceni prezenţi cu această ocazie în Parcul Zăvoi, a pus punct unei serii de evenimente cu adevărat festive. Ziua de luni, 29 iulie, a fost ultima dintr-un şir de patru zile pline de evenimente dintre cele mai diverse organizate de Primăria municipiului, ce s-a încheiat cu mai multe recitaluri pe scena de pe splaiul Independenţei şi cu un spectaculos foc de artificii în jurul orei 23.00.
• Pagină realizată cu sprijinul Biroului de Presă al Primăriei Râmnicu Vâlcea