Hramul sfinţilor martiri Brâncoveni la Hurezi


Sfintilor_martiri_Brancoveni_la_HureziMarţi, 16 august, la Mănăstirea Hurezi de la Romanii de Jos-Horezu a avut loc praznicul Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Prea Cuviosul Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăsti­rilor din Arhiepiscopia Râmnicului şi stareţ al Mănăstirii Cozia, împreună cu un sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie.

La acest eveniment au luat parte stareţele mănăstirilor Cozia, Turnu, Ostrov, Bistriţa şi Arnota, reprezentanţi ai autorităţilor locale, personalităţi culturale, preoţi şi numeroşi credin­cioşi din Arhiepiscopia Râmnicului şi din ţară. După Sfânta Liturghie, Arhimandritul Vartolomeu, împreună cu soborul de slujitori a săvârşit Parastasul pentru ctitorii, binefăcătorii şi ostenitorii acestui sfânt aşezământ. În încheiere, corul de copii „Vocea Topo­logului” din comuna Galicea, con­dus de părintele Ion Tiţu, a interpretat cântece religioase şi Balada lui Constantin Brâncoveanu.

“Se împlinesc astăzi 297 de ani de la moartea martirică a voievodului Constantin Brâncoveanu, a fiilor săi şi a boierului Ianache Văcărescu. Constantin Brâncoveanu a domnit peste un sfert de veac, arătându-se, în tot acest timp, un domnitor luminat. În ziua de 15 august 1714, în care a împlinit vârsta de 60 de ani, domnitorul a fost decapitat la Constantinopol, în faţa marelui vizir Ahmed al III-lea dar şi a reprezentaţilor diplomatici creştini de la acea vreme. Trupurile decapitate au fost aduse în ţară de soţia sa, Doamna Marica, abia în anul 1720 şi îngropate pe ascuns în biserica Sfântul Gheorghe-Nou din Bucureşti. În urmă cu patru ani, cu binecuvântarea Î.P.S. Gherasim, la Mănăstirea Hurezi s-a semnat « Memoriul pentru aducerea Sfintelor Moaşte ale voievodului martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti, la ctitoria sa de la Hurezi ». Documentul de la Hurezi poartă mesajul vâlcenilor care au semnat în acea zi pentru o reparaţie istorică şi morală, pentru a împlini voinţa domnitorului de a fi înhumat în ctitoria sa de la Hurezi, după tradiţia creştină a voievozilor de a-şi clădi necropola încă din timpul vieţii. Aşa cum ştim, Dumnezeu lucrează în noi nemijlocit prin Duhul Său cel Sfânt. Cu voia Sa, dorinţa domnitorului de a se întoarce acasă se va împlini”, a spus Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Vâlcea, prezent la eveniment.