Handbal feminin, Liga Naţională Victorie cu noroc în faţa Devei


• jucătoarele de la HCM s-au impus în faţa grupării hunedorene (scor 30-28) şi au revenit pe loc de play-off

Ieri, în Sala Sporturilor „Traian”, HC Municipal Râmnicu Vâlcea a susţinut un meci foarte important pentru calificarea în play-off-ul Ligii Naţionale feminine. După înfrângerea suferită la Ploieşti în runda precedentă, elevele pregătite de antrenorii Dumitru Muşi şi Maria Duca aveau mare nevoie de toate cele trei puncte în confruntarea cu hunedorencele de la Cetate Deva. Asta pentru că, înaintea etapei a XVIII-a, echipa noastră ocupa poziţia a noua în ierarhie (prima de sub „linia” play-off-ului), iar Deva se afla pe treapta imediat următoare a clasamentului. În plus, miza întâlnirii de ieri era şi mai mare prin prisma faptului că eventuala învingătoare urma să urce până pe locul opt, profitând şi de înfrângerea prahovencelor de la CSM Ploieşti pe terenul redutabilei CSM Bucureşti.
Revenind la partida disputată ieri, trebuie spus că aceasta a fost în mare parte dominată de jucătoarele noastre. HCM s-a desprins la două-trei goluri diferenţă încă după primul sfert de oră al întâlnirii, atunci când Clara Vădineanu şi rusoiaca Daria Ilina au pus la respect defensiva adversă. Cu golgetera Janina Luca în tribune, Vâlcea şi-a continuat recitalul ofensiv, distanţându-se la opt goluri până în minutul 25, atunci când tabela indica 17-9 în favoarea formaţiei noastre. Până la pauză, HCM a mai încetinit „motoarele”, dar vâlcencele şi-au menţinut fără probleme avantajul, finalul primei reprize prinzând echipa noastră în avantaj de opt goluri, scor 19-11.

Vâlcea a tremurat în repriza secundă
Deva a început foarte bine partea a doua a întâlnirii şi a marcat repede două goluri. Rusoaica Daria Ilina a fost cea mai bună jucătoare a echipei noastre, ea punctând constant pe parcursul primei părţi a reprizei secunde. În minutul 37, pivotul formației vâlcene ajunsese deja la 12 goluri marcate, iar tabela indica 24-17 în favoarea HCM-ului. Nimic nu părea să oprească echipa noastră din drumul către o victorie sigură. Totuşi, o mobilizare exemplară a hunedorencelor a făcut ca echipa deveană să recupereze din diferenţă. Cu Cartaş, Simion şi Malac în formă bună, Deva s-a apropiat la patru goluri de echipa noastră în minutul 49 (scor 28-24). Ultimele zece minute au fost incandescente, Deva continuându-şi asaltul la poarta noastră, profitând şi de greşelile defensive ale elevelor antrenorilor Muşi şi Duca. Chiar dacă Lia Sântămârean a închis în multe momente magistral buturile grupării vâlcene, lipsa de constanţă în ofensivă a municipalelor şi-a spus cuvântul. Vâlcea nu a marcat vreme de multe minute, iar Deva s-a apropiat vertiginos. Paroxismul a fost atins în minutul 57, atunci când oaspetele de duminică au reuşit să restabilească egalitatea (scor 28-28). Din fericire, Clara Vădineanu şi Anca Stoica s-au trezit la momentul oportun şi au adus o victorie extrem de preţioasă pentru echipa noastră. Reuşitele lor din ultimele minute au fost decisive, Vâlcea impunându-se în cele din urmă cu scorul de 30-28. În urma acestui succes, obţinut cu ceva emoţii, HC Municipal a revenit pe locul opt (ultimul care asigură prezenţa în play-off) în ierarhia Ligii Naţionale, acumulând 23 de puncte. Etapa viitoare, vâlcencele vor evolua pe terenul „studentelor” de la Universitatea Neptun Constanţa. Partida va avea loc la finalul acestei săptămâni.

Rezultatele etapei a XVIII-a
HCM Roman – Universitatea Constanța 27-20
HC Dunărea Brăila – SCM Craiova 26-25
HC Zalău – Universitatea Cluj 32-26
CSM București – CSM Ploiești 32-23
HCM Râmnicu Vâlcea – Cetate Deva 30-28
Mureșul Tg. Mureș – Unirea Slobozia*
*s-a jucat aseară, după închiderea ediţiei noastre
HCM Baia Mare – Corona Brașov**
**meciul se va disputa miercuri
Clasamentul Ligii Naționale: HCM Baia Mare 48p, CSM București 47p, Corona Brașov 42p, HCM Roman 35p, SCM Craiova 33p, HCM Dunărea Brăila 30p, HC Zalău 28p, HCM Râmnicu Vâlcea 23p, CSM Ploiești 21p, Cetate Deva 18p, Universitatea Alexandrion Cluj 14p, Universitatea Neptun Constanța 13p, Unirea Slobozia 12p și Mureșul Târgu Mureș 0p.

Posting....