Furturile de pe rafturile supermarket-urilor au crescut alarmant în ultimii ani


Numărul furturilor de pe rafturile supermarket-urilor, în timpul programului de lucru, a înregistrat un trend ascendent în ultimii patru ani, crescând, în medie, cu 20% în fiecare an. Hoţii preferă produsele alimentare şi cele de igienă personală sau cosmetice. Profilul persoanelor care comit furturi de pe rafturi este caracterizat de situaţia socio-economică precară a acestora. În marea lor majoritate, sunt persoane fără loc de muncă şi venituri constante ori cu neajunsuri materiale şi obligaţii familiale care depăşesc veniturile.


Sancţiunile primite nu îi sperie pe răufăcători


În ceea ce priveşte măsurile care se pot adopta împotriva autorilor acestor furturi, unităţile de poliţie vin cu propuneri de neînceperea urmăririi penale şi aplicarea unor amenzi administrative, ori, în cazurile în care s-a dispus totuşi începerea urmăririi penale, sunt formulate propuneri de scoatere de sub urmărire penală şi, de asemenea, aplicarea unor amenzi administrative.

În practică, finalitatea judiciară se realizează în circa şase luni de la sesizare şi, în cele mai multe cazuri, constă în stabilirea şi aplicarea de către unităţile de parchet a unor amenzi administrative şi, rareori, în arestări preventive sau condamnări definitive ale inculpaţilor, în cazuri excepţionale care au la bază antecedente penale, starea de recidivă sau modul de operare similar. Deşi majoritatea societăţilor comerciale de tip supermarket sunt prevăzute cu supraveghere video şi pază fizică, iar în unele locaţii există personal cu atribuţii speciale pe linia controlului, atât a agenţilor de pază, cât şi a clienţilor predispuşi a sustrage bunuri din magazine, numai o treime din faptele de furt înregistrate sunt sesizate poliţiei.

În aceste condiţii, este necesar ca administratorii unor astfel de societăţi să instruiască mai riguros personalul de serviciu şi, acolo unde se impune, chiar să suplimenteze numărul angajaţilor şi să asigure funcţionarea permanentă a echipamentului tehnic de supraveghere video.