FOTO: 16 AUTOBUZE ECOLOGICE
vor deservi transportul public din Râmnic


Aceste autobuze au fost achiziționate în baza unui proiect cu finanţare europeană şi vor completa flota de transport a SC ETA SA
Luni, 19 septembrie 2022, primarul Mircia Gutău a participat la prezentarea unui prim lot de 16 autobuze marca Otokar ce vor intra în dotarea companiei municipale de transport urban de călători ETA SA. Acestea au fost achiziționate în baza proiectului cu finanţare europeană „Alinierea Parcului ETA S.A. la cerinţele dezvoltării durabile”, iniţiat de Primăria Râmnicu Vâlcea.

Ce „știu” să facă aceste mijloace de transport?

Cele 16 vehicule au motorizări ecologice bazate pe gaz natural comprimat, au lungimea de 12 metri și o capacitate totală de transport de 101 pasageri (fiecare). Dispun de sisteme de climatizare adaptate oricăror temperaturi externe, reţea de camere de supraveghere video, modalităţi de comunicare video şi sonore, interne şi externe, prin care se anunţă traseul, staţia care urmează şi alte informaţii importante, validatoare de card de călătorie sau carduri bancare şi sunt adaptate persoanelor cu dizabilităţi prin rampă de acces şi funcţia de „kneeling”, respectiv înclinarea autobuzului pe partea dreaptă până la alinierea podelei acestuia cu bordura trotuarului.
Primarul Mircia Gutău, care a fost însoţit la această prezentare de directorul ETA SA, Andi Davidescu, şi de administratorul public Eusebiu Veţeleanu, s-a arătat foarte mulţumit de rezultatele proiectului iniţiat în mandatul său precedent de primar (contractul de finanţare a fost semnat în luna mai 2020). În cadrul acestui proiect urmează să mai fie furnizate companiei de transport urban de călători din municipiu, în următoarele luni, alte 12 autobuze cu lungimea de 10 metri, pentru care contractul de achiziţie a fost semnat în luna februarie a anului curent. În plus, baza ETA de pe strada Depozitelor trece printr-un masiv proces de modernizare al cărui progres este, în prezent, de 90%.

Autobuzele Otokar vor fi puse în funcțiune peste câteva săptămâni

Cele 16 autobuze Otokar se vor alătura, peste câteva săptămâni (necesare îndeplinirii tuturor formalităţilor administrative), celor șapte autobuze Mercedes Benz, alimentate de asemenea cu GNC. Acestea din urmă au fost achiziţionate în cadrul proiectului cu finanţare europeană intitulat „Construirea unei artere de legătură între b-dul Nicolae Bălcescu şi b-dul Tineretului spre Nord, de la intersecţia acestuia cu strada Gib Mihăescu, inclusiv rampele aferente pasajului suprateran de pe b-dul Tudor Vladimirescu şi achiziţionarea de autobuze cu combustibili alternativi” și au intrat în flota ETA SA la începutul anului 2021.
Compania municipală de transport de călători este, totodată, beneficiara proiectului cu fonduri europene iniţiat de Primăria Râmnicului intitulat „Modernizarea staţiilor de îmbarcare/ debarcare, echiparea mijloacelor de transport în comun şi dezvoltarea unui centru utilat cu un sistem de management al traficului general in Municipiul Râmnicu Vâlcea”. Acesta urmăreşte modernizarea celor 90 de staţii de călători prin dotarea cu adăposturi moderne, prioritizarea transportului public prin managementul adaptiv al traficului rutier, sistem de eTicketing în vehiculele de transport public, supraveghere video în staţiile de călători şi în vehicule şi dotarea centrului de comandă şi dispecerat la sediul ETA SA.
• Material realizat cu sprijinul Biroului de presă al Primăriei Râmnicu Vâlcea