Film propus la Oscar, în premieră la Râmnicu Vâlcea


Pe 31 octombrie și 1 noiembrie, Zilele Filmului Românesc ajung la Râmnicu Vâlcea! Vom avea două seri cu filme românești noi, proiectate la Cannes, Berlin sau TIFF, care îi așteaptă pe spectatorii din Râmnicu Vâlcea în Sala Consiliului Județean. Astfel, Caravana Zilele Filmului Românesc TIFF vine cu două povești de dragoste, «Monștri» și «Parking», un policier – «La Gomera», care este chiar propunerea României la Premiile Oscar, și o dramă plină de suspans, «Arest».
Invitații speciali ai evenimentului, în seara de 31 octombrie, sunt actorul Iulian Postelnicu, coleg de celulă cu Alexandru Papadopol în «Arest», un film regizat de Andrei Cohn și plasat în anii 80, când doi bărbați ajung împreună în arestul Miliției, și regizorul Tudor Giurgiu, care își va prezenta «Parking», o adaptare după romanul „Apropierea”, de Marin Mălaicu-Hondrari, filmată în Spania.
„Întâlnirea cu Marin Mălaicu-Hondrari mi-a dat ocazia să înțeleg mai bine ce se întâmplă cu un emigrant aflat la mii de kilometri depărtare de casă. De la dorința de a nu deranja, de a trece neobservat, până la frica de a te îmbolnăvi și a nu mai putea lucra, teama de eșec sau insucces”, au fost cuvintele regizorului Tudor Giurgiu.
„Politrucii, securiștii și torționarii nu au înfundat pușcăria, au condus România în ultimii 30 de ani, au devenit antreprenori de succes și-ți dau flash-uri pe autostradă din limuzine negre, asemănătoare cu Volgile de aceeași culoare de altădată. Nu sper ca cinema-ul să ne rezolve toate problemele, dar în condițiile astea nu cred că subiectul este epuizat”, a declarat cineastul Andrei Cohn despre filmul «Arest».
Vâlcenii interesați să vizioneze aceste producții trebuie să știe că biletele se găsesc pe Eventbook.ro și la fața locului, înainte de proiecție.

Ce puteți vedea în cele patru filme?

Caravana Zilele Filmului Românesc, prezentată de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), își propune să aducă cele mai noi filme românești cât mai aproape de publicul pe care îl merită. Programul după care vor rula cele patru pelicule este următorul:
• Joi, 31 octombrie, ora 17.30: filmul «Arest», regia Andrei Cohn; în prezența actorului Iulian Postelnicu. Cu: Alexandru Papadopol, Iulian Postelnicu.
Detalii despre film: „În august 1983, arhitectul Dinu Neagu este, împreună cu soția și cei doi copii, pe o plajă de nudiști din apropierea unei zone industriale. Dintr-o mașină coboară doi securiști, care îl iau la București pentru o declarație despre care nu-i oferă prea multe detalii. Filmul continuă în arestul miliției, unde Neagu este închis în aceeași cameră cu Vali, deținut de drept comun, folosit ca torționar de către securitate în schimbul unor favoruri. Lucrurile capătă o întorsătură din ce în ce mai absurdă de la o zi la alta”. A primit Premiul pentru Cel mai bun film în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF.
• Joi, 31 octombrie, ora 20.00: filmul «Parking», regia Tudor Giurgiu; în prezența regizorului Tudor Giurgiu. Cu: Mihai Smarandache, Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo.
Detalii despre film: „Adrian, un poet din Sângeorz-Băi, emigrează ilegal în Spania anului 2002. Odată ajuns în Cordoba, viața lui se transformă într-o aventură complicată, pendulând între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreață spaniolă și dorul de casă. Călătoria lui în căutarea marii iubiri se va transforma într-o poveste surprinzătoare, sensibilă și plină de provocări”.
• Vineri, 1 noiembrie, ora 17.30: filmul «La Gomera», regia Corneliu Porumboiu. Cu: Vlad Ivanov, Catrinel Marlon (Menghia), Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Julieta Szönyi, George Piştereanu, István Teglas, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto.
Detalii despre film: „Cristi este un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia. El ajunge în insula La Gomera (Spania) pentru a învăţa «El Silbo», un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la Bucureşti şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunși banii”. Acest film este propunerea României pentru Premiile Oscar.
• Vineri, 1 noiembrie, ora 20.00: filmul «Monștri», regia Marius Olteanu. Cu: Judith State, Cristian Popa, Șerban Pavlu, Dorina Lazăr și Alex Potocean.
Detalii despre film: „Filmul prezintă o zi, posibil ultima, din viaţa unui cuplu. Dana şi Arthur se află în fața celei mai importante decizii. Ea caută confirmări. El caută companie. Împart același pat de ani buni, dar de ceva vreme nu par să mai meargă pe același drum. Care sunt șansele de supraviețuire ale unei relații alimentate de compromisuri și presiuni sociale? Lipsa de asumare și problemele de comunicare pot distruge căsnicii, dar iubirea nu naște monștri”. A primit Premiul publicului din partea publicației Tagesspiegel, Forum, Berlin 2019; Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Sofia; Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut la TIFF.