„FIECARE ROMÂN va ajunge în maximum o oră la cea mai apropiată intrare pe autostradă”


Deputatul Vasile Cocoș ne-a transmis că, în programul de guvernare al social-democraţilor, capitolul dezvoltare regională şi locală, sunt obiective precum realizarea a 42 de smart cities, a 100 de oraşe competitive, acces în maximum două ore la cel mai apropiat aeroport şi în maximum o oră la cea mai apropiată intrare pe autostradă pentru fiecare român.
„Ceea ce își propune PSD şi ceea ce se va întâmpla este o Românie dezvoltată pentru absolut toţi românii. Şi principiul este foarte simplu: orice român, indiferent de regiune, trebuie să ajungă în maximum două ore la cel mai apropiat aeroport şi în maximum o oră la cea mai apropiată intrare pe autostradă. Orice român, indiferent de regiune, trebuie să aibă cele zece servicii obligatorii. Şi asta înseamnă: apă şi canalizare, gaz, acces la educaţie, sănătate, cultură, sport şi divertisment. După primii patru ani de guvernare, în România vor fi 42 smart cities şi 100 de oraşe competitive. Obiectivele noastre sunt foarte clare: o dezvoltare sustenabilă şi echitabilă, reducerea decalajelor urban-rural, creşterea autonomiei locale, tranziţia de la economia liniară la economia circulară”, a declarat Cocoș.
Conform viziunii de guvernare a PSD, toate proiectele de investiţii din România, fie că sunt finanţate din fonduri europene sau guvernamentale, vor trebuie să respecte aceleaşi reguli.
„Cine va aplica pentru un proiect în PNDL va respecta aceleaşi rigori, astfel încât, în orice moment din anii următori, această investiţie să poată fi trecută cu finanţare europeană. Programele guvernamentale vor deveni programe suport. Şi tocmai de aceea se va înfiinţa Fondul Naţional de Dezvoltare Locală, cu o bugetare anuală de circa trei miliarde de euro, care va include tocmai aceste lucruri: PNDL, CNI, ANL, Cadastru şi fondurile europene, astfel încât orice comunitate din această ţară, până la finalul exerciţiului financiar 2027, dar chiar şi mai repede, să beneficieze de serviciile minime pe care secolul în care trăim le reclamă. Din Fondul Naţional de Dezvoltare Locală ar urma să se acorde finanţare inclusiv pentru cele 31 de staţiuni româneşti, un total de un miliard de euro anual. Tot în baza acestui fond naţional ar urma să se asigure şi finanţare, astfel încât 80% din populaţia României să fie racordată la reţeaua de gaz”, a mai spus Vasile Cocoș.

Problema deficitului de personal din sectorul construcțiilor, pusă pe tapet

În plus, deputatul Cocoș spune că, în următoarea perioadă, va fi necesară o reluare a dialogului cu patronatele din sectorul de construcţii, unde în prezent există un deficit de peste un milion de muncitori. De asemenea, parlamentarul social-democrat de Vâlcea a subliniat importanţa simplificării procedurilor de accesare a fondurilor europene.
„După experienţa avută în aceste două exerciţii financiare, cred că se impune o concluzie, pe care toată lumea o cunoaşte. Ne-am făcut rău singuri. Ne-am stabilit noi reguli în plus. Am stabilit noi hârtii, noi cerinţe pentru beneficiari şi acest lucru ne-a adus într-un blocaj. Tot anul trecut, tot PSD a iniţiat discuţii cu Comisia Europeană şi am stabilit şi am agreat o simplificare majoră a tot ceea ce înseamnă fonduri europeni. Peste 80 de măsuri de simplificare, alăturându-se la descentralizarea alocărilor, la un parteneriat real cu beneficiarii – pentru că acest lucru a existat doar pe alocuri. De aceea, un alt obiectiv al PSD este realizarea unui registru public, care va conţine o hartă a investiţiilor realizate în România din bani europeni şi bani guvernamentali. Practic, orice beneficiar, orice român, va fi la un click distanţă de toate investiţiile care se vor derula oriunde în această ţară. Se va evita de acum înainte dublarea din bugetul naţional a ceea ce putem face din fonduri europene. Practic, pentru PNDL, Compania Naţională de Investiţii, Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi Cadastru toate finanţările naţionale vor deveni programe suport pentru fondurile europene”, a conchis Vasile Cocoș.