Festivalul „Maria Ciobanu”, în Râmnic


• primarul Rădulescu a discutat cu interpreta şi cu Ionuţ Dolănescu detaliile festivalului din prima parte a lunii septembrie

Născută în septembrie 1937 în comuna vâlceană Roșiile, Maria Ciobanu a devenit una dintre cele mai cunoscute interprete ale folclorului ro­mâ­nesc. Tatăl său, Ion Ciobanu, era un instrumentist popular, iar mama sa, Nico­lița, cântăreață; în acest climat s-a dezvoltat talentul muzical al Mariei Ciobanu.

În urma unui concurs, în aprilie 1962, Maria Ciobanu este primită în An­sam­blul „Ciocârlia” din București. Aici își desăvârșește calitățile vocale și inter­pre­tative. A făcut apoi parte din Ansamblul „Doina Ilfovului” și a colaborat cu alte numeroase ansambluri de cântece și dansuri populare din capitală și din alte orașe ale României. A cântat în România, precum și în țări ca: Iugoslavia, Cehoslovacia, U.R.S.S, S.U.A, Israel, Austria, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Malta etc. Foarte multe dintre cântecele din repertoriu au devenit populare, cum ar fi: „Șarpe, șarpe de dudău”, „Azi noapte, când m-am culcat”, „Mult mi-e drag, mie, Mărin”, „Ia-mă, dor, și du-mă, du-mă!”, „Al naibii e, iubitu’”, „Spune-mi neică, mergi, nu mergi?”, „Hăulesc gorjencele”, „Lie, ciocârlie” și lista ar putea continua.

Mai precizăm că Maria Ciobanu este laureată a Festivalului național „Cân­tarea României”, cucerind primul loc la concursul pe țară al soliștilor profesioniști de muzică populară, în anul 1977.

În luna septembrie, în parcul Zăvoi

Zilele trecute, primarul Râmnicului s-a întâlnit în Capitală cu binecunoscuta interpretă de muzică populară şi cu fiul acesteia, Ionuţ Dolănescu. „Am stabilit, de principiu, detaliile acestui festival de muzică populară, care va purta numele doamnei Maria Ciobanu. Este stabilit pentru zilele de 7 şi 8 septembrie, de Sfânta Mărie. La această primă ediţie, care se va derula în Râmnic, vom încerca să aducem toți interpreții din județele limitrofe. Vom face reclamă festivalului în Slatina, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Pitești şi Târgu Jiu. Acest festival, despre care cred că va deveni tradiţie a Râmnicului, este un cadou pentru toate Mariile şi toţi Marinii din Vâlcea”, ne-a declarat primarul Romeo Rădulescu. Mai precizăm că locaţia de desfăşurare a Festivalului „Maria Ciobanu” este lacul din parcul Zăvoi, care va fi dezafectat şi unde se va monta scena.