Exponatul lunii aprilie la Muzeul de Istorie Ciubucul – pipa orientală


Exponatul lunii aprilie  este  o pipă orientală (ciubuc), fiind înscrisă la numărul 481 al colec­ţiei de Istorie modernă; ea a fost donată  de Alice Magheru, soția poetului George Magheru (fiul colonelului Romulus Magheru și nepot al pașoptistului Gheorghe Magheru).
Pipa are „ţeava” din lemn, îmbrăcată în pluş negru, aco­pe­rit la capete cu două cămăşi din alamă decorate cu motive flora­le; cămaşa din partea inferioară a „ţevii” are atârnat de ea un lanţ din acelaşi metal. Căuşul este din porţelan alb, decorat cu o şaretă trasă de doi cai în care se află trei persoane (doi bărbaţi şi o femeie). Este acoperit cu un capac metalic.
Dimensiune pipă:
•Lungime:51,5 cm
•Diametru căuş: 3,5 cm
Destul de la modă în lumea orientală şi balcanică de la sfârşitul evului mediu şi zorii epocii moderne, fumatul se făcea din pipă şi din narghilea, ajungând la un adevărat “ritual” de relaxare, nu neapărat un viciu “grăbit” ca astăzi, când se fumează la foc automat, ţigară după ţigară. În preajma sultanilor, vizirilor, paşalelor sau domnitorilor şi boierilor cu acest “viciu” aştepta ciubucciul, slujitor care avea însărcina­rea să curețe, să umple și să aprindă ciubucul acestora. Vom mai întâlni, de asemenea, şi expresia a trage din ciubuc, adică a fuma dintr-un astfel de obiect cum este cel expus.
Informații oferite de către muzeograful Dan Moroianu.