Exponat inedit la Muzeul de Istorie Vâlcea: VAS MINIATURAL GETO-DACIC de la Buridava Dacică-Ocnița


În această săptămână, exponatul «vedetă» al Muzeului Județean de Istorie Vâlcea este un vas miniatural geto-dacic de la Buridava Dacică-Ocnița. Potrivit specialiștilor, piesa a fost descoperită la Ocnița, în anul 1981, în Cetatea 1, Secțiunea A, la adâncimea de 1,50 m.
Dimensiunile vasului: înălțime = 2,5 cm; diametru partea superioară = 1,8 cm; diametru bază = 1,2 cm.
Descrierea vasului: căniță tronconică, bază dreaptă, buza rotunjită, trasă în interior. În partea superioară, pe umăr, prezintă o toartă perforată. Vasul este lucrat la mână, ardere oxidantă, angobă de culoare gălbuie.
„Forma și eleganța vaselor miniaturale au stârnit interesul specialiștilor, care, pe lângă descriere, au încercat să le găsească o funcționalitate. Fără a fi consemnată științific, una dintre ipoteze a mers pe linia unor jucării. Poate în sprijinul acestei ipoteze nu sunt doar dimensiunile extrem de reduse, dar mai ales faptul că unele păstrează amprente digitale mici, care indică cine le putea manevra în etapa anterioară arderii. Printre alte interpretări date acestor miniaturi se numără și cea legată de o semnificație cultică, fiind poate vase pentru libații sau recipiente folosite în scopuri medicale, pentru păstrarea alifiilor și a altor tratamente naturiste, asemenea vaselor greco-romane, de tip unguentarium. De altfel, în multe situri s-au găsit spatule din os și pensete metalice, întrebuințate în domeniul medical, chiar dacă acesta se afla la un stadiu incipient, arhaic. Indiferent de scopul pentru care au fost lucrate, remarcăm numărul semnificativ al vaselor miniaturale, atât din cetățile dacice, cât și din așezările nefortificate, care denotă o importanță avută în cadrul comunităților, prin acoperirea unor necesități cotidiene”, ne-au anunțat angajații Muzeului Județean de Istorie Vâlcea.