Exclusivitate Curierul de Vâlcea! INTERVIU CU NORICA NICOLAI


La finalul întâlnirii de sâmbătă cu râmnicenii, europarlamentarul Norica Nicolai a avut amabilitatea să acorde, în exclusivitate, un interviu pentru Curierul de Vâlcea. Distinsa doamnă a politicii românești și europene a vorbit cât se poate de deschis spu­nând lucrurilor pe nume. De la critici explicite aduse PNL-ului, fostu­lui PDL și până la tragerea la răs­pundere a Guvernului Cioloș pentru „seceta” în atragerea fondurilor euro­pene, toate le găsiți în interviul de mai jos.

20 de minute cu Norica Nicolai

Care este scopul vizitei dvs. la Vâlcea?
– Sunt vicepreședinte al Grupului ALDE în Parlamentul European. Am decis ca în această campanie să susțin oameni ai ALDE în România, dar nu foarte mulți. Unul dintre oa­menii pe care vreau să îi susțin este domnul Grigorescu. Am mai multe rațiuni pentru care am luat această decizie. Cea mai solidă pentru mine a fost omul Grigorescu. Nu mă intere­sează nici ce a făcut, nici de unde vine. Mă interesează ce face pentru că în viața lui a făcut ceva. Domnul Grigorescu face parte dintre acești oameni și cred că pentru Vâlcea este cea mai bună soluție. Și în plan politic. Asta pentru că, din păcate, vâlcenii trebuie să aleagă între trei foști membri PDL, iar eu sunt un adversar declarat al acestui partid. Nu pentru că aș avea ceva cu oamenii, ci pentru că am semnificativ ceva cu ceea ce au făcut în România.
Cunoașteți concurenții cu șanse reale pentru Primăria Râmni­cului. Cum vi se pare lupta? Este destul de dificilă pentru ori­care dintre ei?
– Cunosc acești oameni. Cred că e o bătălie care se va da, dar nu poate fi dificilă atâta vreme cât oa­menii își schimbă modul de gândire și cred că 2016 este un an al schim­bă­rilor. Eu un paradox în toată Ro­mâ­nia, care nu cred că ține de oameni. Foarte mulți oameni condamnați can­didează în multe orașe din România. Asta exemplifică, în opinia mea, actul de încredere pe care îl are românul în actul de justiție. Pentru că, în mod normal, într-un stat european, ar fi exclus ca cineva să voteze o persoa­nă deja condamnată, deci nu în cercetare. Este adevărat că funcțio­nează prezumția de nevinovăție, însă când o instanță a spus că ești vino­vat, aceasta este o decizie. Iar foarte mulți cadidați aflați în această situație se încăpățânează să candideze în continuare, ceea ce dovedește o lipsă de respect față de comunitate. Când ai probleme și riști să mai ai probleme în perspectivă, atunci te apți. Adică nu îți pui comunitatea într-o postură dificilă, mai ales că există riscul ca, în perioada următoare, să ai același tip de problemă, să lași comunitatea fără un lider din punct de vedere administrativ.
Ce părere aveți despre faptul că primarii vor fi aleși dintr-un singur tur de scrutin?
– A fost opțiunea Parlamentului și a fost o opțiune la momentul res­pec­tiv agreată de toate partidele politice. Dacă vreți, este o opțiune mai ieftină pentru bugetul național. Două tururi de scrutin ar presupune destul de mulți bani și cu actualul Guvern Cioloș e mai greu să îi găsești în buget. După părerea mea, este o formulă care cred că va merge.

Nicolai: „Absenteismul va fi un vot de blam pentru PNL și PSD”

Dar vi se pare suficient de democratică această formulă?
– Democrația reprezintă și o ches­tiune de opțiune politică. Sunt foarte multe state europene care au alegeri dintr-un tur, sunt state care au alegeri indirecte, cu primarii aleși de către consilierii locali, sunt state care au alegeri din două tururi. Tipul aces­ta de abordare administrativă a de­mo­crației, că de fapt despre asta este vorba, e un tip opțional pentru fiecare Parlament. Aici, Parlamentul a decis. Ceea ce nu găsesc eu corect este că atunci când ai bătut palma pe o anumită formulă politică, ai votat-o cu 80%, atât s-a votat în Parlamentul României, după care simți că nu te avantajează situația electorală să încerci să o schimbi. Asta este cea mai mare greșeală pe care un partid politic o face. Iar partidele politice ro­mânești sunt meștere în acest tip de abor­dare, în schimbarea legii în ra­port cu propriul interes. Asta explică eșecul din momentul de față. Și al partidelor, cât și al situației din România.
Domnul Tăriceanu spunea pe 24 martie, când a venit în Râmnicu Vâlcea pentru lansarea oficială a domnului Grigorescu în cursa electorală, că este posibil ca viitorul primar al Râmnicului să fie ales cu un procent foarte mic din numărul voturilor exprimate…
– Este posibil să se întâmple așa. Dar vedeți că riscul acesta nu este generat de situația ALDE. Este generat de starea de lehamite pe care au introdus-o cele două partide mari, PSD și PNL. Absenteismul va fi un vot de blam pentru cele două partide. Nu cred însă și fac apel în contextul actual la o prezență se­rioa­să la vot pentru că, deja, și în Râmnicu Vâlcea, dar și în alte locuri din țară, există opțiuni. Pentru Vâl­cea, eu consider că domnul Grigo­rescu este o opțiune.
Vedem pe scena politică româ­nească, dar și pe scenele politice din sud-estul Uniunii Europene, cum partidele naționaliste câștigă tot mai mult capital politic. Așa se întâmplă prin Polonia, Cehia, Ungaria, Grecia, Italia. Cum vedeți această situație?
Există o explicație logică. Din păcate și la Bruxelles, dar și în alte state europene, politicienii s-au jucat în propria grădină, și-au manageriat doar interesele politice personale și de partid și mai puțin au servit interesul reprezenrativ al populației care i-a trimis în parlamente. Este o stare de revoltă împotriva unui anu­mit tip de politică. Asta nu se întâm­plă numai la noi. Și fiindcă în Ro­mânia este mai greu să construiești o politică de tip extremist. Dar dacă par­tidele vor reuși să livreze 80% pentru populație și 20% pentru ele, atunci am fi într-o situație normală. Noi nu suntem într-o astfel de situa­ție, din păcate. Mai ales în România, unde nu se vede nimic.
Si ce procent ar fi în România?
– Este 20-80 și 20 ăsta pentru po­pu­lație se găsește mai mult în cam­paniile electorale. Toată lumea vine și promite și uită după ce a obținut ce dorea.

Norica Nicolai este împotriva finanțării campaniei politice din bugetul de stat!

Apropo de campania electo­rală actuală. Este un atipică să îi spunem. Cel puțin prin prisma legii electorale. Cum vi se pare?
– Eu zic că este foarte bine ca oamenii să se gândească la proiecte și mai puțin la găleți, la brichete, la pixuri și la alte minuni. Pentru că for­mula aceea era una de descon­si­derare față de electorat. Mulți și-au imaginat că se poate cumpăra un vot cu o găleată. Sau cu o brichetă sau un pix. În momentul de față este și pen­tru electorat, dar și pentru politi­cieni începutul unui proces de demo­cra­tizare și educare. Haideți să dis­cu­tăm pe proiecte! Că, slavă Domnului, idei sunt, există și oameni care pot să le implementeze, iar votul este mult mai corect, mai onest. Se bazează pe altceva decât pe o obligație pecuniară. Ceea ce nu mi s-a părut în regulă este finanțarea campaniilor electorale de la bugetul de stat. Aici am fost în dezacord.
Iar acel procent de 3% care trebuie atins pentru decontarea cheltuielilor este unul ridicol până la urmă…
-Foarte multă lume suferă de fariseism, iar mulți dau lecții. Iar cele mai multe vin dinspre Statele Unite ale Americii. Acolo unde în campaniile electorale se strâng sute de milioane de dolari. La noi nu se pune problema în felul acesta. Dar nici nu găsesc normal să finanțezi de la stat o campanie electorală când tu ai atâtea alte lucruri de făcut. Deci asta cred că este o greșeală și sper să se renunțe la chestia asta. Dacă cineva vrea să finanțeze o campanie electorală a cuiva să o facă la vedere. Sigur, cele două mari partide au reinventat lupta de clasă. Și atunci când vine unul la putere omoară oamenii de afaceri care au susținut un alt partid și invers. Ceea ce dovedește clar cât de precari suntem.
Comparativ cu felul în care se prezintă organizațiile ALDE din întreaga țară, cea din Vâlcea cum s-ar poziționa?
– Cel mai important pentru orga­ni­zația din Vâlcea este calitatea umană a membrilor. Eu sunt alături de Călin Popescu Tăriceanu, l-am sus­ți­nut și am zis că primul lucru pe care trebuie să îl privilegiem este efi­ciența și pragmatismul liderilor noștri. Avem nevoie de oameni care să fie capabili să construiască, care au condus ceva în viața lor. Nu mă inte­resează prea mult tipul de can-can politic pe care îl practică televiziunile toată ziua, ci mă interesează să am într-un post un om care este capabil să livreze ceva populației. Și la Vâl­cea, slavă Domnului, avem de-a face cu astfel de oameni.
Acum vă aflați într-un tur prin țară și vizitați mai multe organizații ALDE?
– Vreau să vă spun că nu fac cam­panie pentru ALDE în mod manifest. Merg în organizațiile unde am încredere în oamenii care candi­dează. Nimic mai mult. Este suficient un anumit tip de activism politic pe care l-am făcut și de care am fost dezamăgită. Fiindcă eu am fost unul din liderii Partidului Național Liberal exclus pentru că am ales să continui liberalismul în ALDE, acolo unde ne e locul în Europa. Nu îmi plac poveștile astea de târfe cu respect. Una spun astăzi, alta spun mâine. Am învățat ceva în politică. Începi un lucru, îl duci până la capăt! Asta înseamnă consecvență. Am ales să fac asta. Nu mă poate obliga nimeni să vin și să susțin formal un candidat în care nu cred doar pentru că aparține unei formațiuni politice. Nu voi merge în toate organizațiile ALDE din România, ci acolo unde știu că cel care candidează este un om altfel. De asta am venit astăzi la Vâlcea, nu din alte rațiuni.
Cum vedeți protocolul dintre ALDE și PSD?
– Vă dau un răspuns tranșant. În momentul în care Partidul Național Liberal a mers în alianța USL pentru a răs­punde amenințării politice gene­rate de personajul Traian Băsescu, am legitimat-o. Plus că putem gândi o formulă social-liberală pentru că despre asta era vorba. Iar PSD nu este un partid de tip socialist. Are suficient de mulți baroni, suficient de mulți mari boieri. Mai degrabă spre liberalism, ăla deșănțat, decât altele. Dar, cred că în politică, dacă respecți ceva, trebuie să îți respecți cuvântul. Eu cred că PNL-ul a greșit când a avut 70% și ar fi putut, alături de PSD, să schimbe soarta țării aces­te­ia, să îi schimbe destinul și nu a fă­cut-o. Nu a făcut-o pentru că au avut lideri care au fost mai jos decât vre­murile. Mai jos decât exigențele. Nici acum, după părerea mea, cele două partide nu vor fi capabile să schimbe modul de a face politică. De aceea am fost alături de Tăriceanu, susți­nând-ul în încerca­rea de a forma pen­tru România un partid cu ade­vă­rat au­ten­tic liberal. Sigur, cu această com­po­nentă democratică. Pentru că oa­menii pot avea opinii diferite, dar dacă ceva îi leagă în sistemul de va­lori atunci este bine ca ei să fie împreună.

Nicolai despre Cioloș: „Asistăm la cel mai prost guvern”

Ce ne puteți spune despre Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș?
– În actuala conjunctură este ne­voie de o forță politică morală și na­țio­nală. Iar asta o reprezintă ALDE și Călin Popescu Tăriceanu. Pentru că am experimentat formula actualului guvern tehnocrat, care este unul dintre marile dezastre ale acestei na­țiuni. Asistăm la cel mai prost guvern. I-am dat credit premierului Cioloș pe care îl cunoșteam personal, dar când am văzut funcționari de mâna a doua și mâna a treia de la Bruxelles făcând o pauză din CV-ul lor de traducători și făcând pe miniștri la București, în ma­niera în care o fac, mi-am dat sea­ma că lucrurile pot evolua foarte prost pentru România. Vreau să atrag încă o dată atenția public că România este singura țară din cele 28 de state ale membre care nu a atras un euro din fondurile europene! Iar acești tehnocrați, care se pretind a fi mari experți în accesarea fondu­rilor europene nu au făcut nimic. Iar asta s-ar putea să ne coste. Pentru că Uniunea Europeană, care e în momentul de față constrânsă de pro­blematica migrației și care are nevoie de bani pentru a susține statele mem­bre în acest proiect, plus șase miliarde de euro promise Turciei pen­tru a sprijini și ea Uniunea Euro­pea­nă, trebuie să găsească banii ăștia de undeva. Și tare mă tem că, dacă până la sfârșitul anului, România nu va atrage din acești bani, ei se vor duce la Bruxelles. Nu am văzut nici PNL-ul, nici PSD-ul chemându-l pe dom­nul Cioloș în Parlament și ce­rându-i explicații. Nu este posibil ca eu să contribui la Uniunea Euro­pea­nă și să nu primesc nimic înapoi fiindcă am un Guvern incompetent. De aceea, îl susțin pe Călin Popescu Tăriceanu când spune că dacă lucrurile stau așa, premierul trebuie să plece.
Cum se vede criza emigranților de la Bruxelles?
– Criza emigranților s-a mai temperat în momentul de față. Sigur, emigranții sirieni au un alt statut în opinia mea, pentru că vin dintr-o sce­nă de război și din rațiuni umanitare, obligați fiind și de convenția de la Geneva, trebuie să ne comportăm într-un anumit mod față de acești oameni, care cu siguranță se vor în­toarce în Siria atunci când lucrurile se vor normaliza acolo. Migrația econo­mică este o migrație specifică Uniunii Europene. De prin 2002 au început fluxurile migratoare economice. Eu zic că trebuie să o gândim nu nea­pă­rat temperamental pentru că Româ­nia riscă să aibă o problemă. Si noi am migrat în Uniunea Europeană. Gândiți-vă că sunt trei milioane de români în Italia, peste două milioane de români în Spania. Dacă fiecare n-ar înțelege că e un fenomen absolut nor­mal fiind membru al Uniunii Euro­pene să mergi și să îți cauți un loc de muncă dintr-o parte în alta, toată lu­mea s-ar individualiza, iar noi ne-am confrunta cu o foarte mare problemă. Și nu ne-ar plăcea deloc ca italienii să ne spună plecați înapoi, cum riscăm acum să ne spună britanicii. Și ei o spun în această campanie electorală: să plece românii înapoi la ei în țară. Lucrurile astea cred că trebuie abordate cu ceva mai multă diplomație și înțelepciune.
Apropo de Marea Britanie, Brexitul sau cum este numită ieșirea regatului din Uniunea Europeană, cred că ar cutremura serios structura europeană…
– N-ar afecta-o foarte tare pentru că Marea Britanie a fost întotdeauna o formulă excentrică. Ea nu este par­te a spațiului Euro, întotdeauna a fost influențată de politicile americane. Axa Washington – Londra funcțio­nea­ză permanent. Din păcate, dom­nul Cameron și alți politicieni au folo­sit chestiunea aceasta în mod popu­list, dar dacă discuții cu oamenii la Londra și oriunde, iar eu am fost și am vorbit cu oamenii pe stradă, nu sunt încântați de ieșirea din Uniune. Nu le place deloc să vină cu pașa­poar­te la Paris sau la Berlin. Uniunea este deja un dat. E un spațiu al libertății și este păcat să îl pierdem. A destrăma Uniunea ne costă mult mai mult decât a o construi. Așa că va trebui să încercăm să conciliem, dar văzându-ne interesele. România însă nu și le vede.
S-a scris destul de mult în presa românească despre alege­rea primarului musulman în Londra. Nu vi se pare o alegere ciudată a londonezilor?
– Este alegerea britanicilor.
Ei care oricum sunt un pic mai excentrici…
– E, vedeți, un pic excentrici, dar când ai fost mare colonie și ai avut în Commonwealth o mulțime de națio­na­lități și de cetățenii, te obișnuiești. Mai ales la Londra, unde sunt atâtea naționalități.