Evenimente pe „bandă rulantă” în comuna Costeşti


9 și 25 aprilie, sărbătoare dublă la Costești

 

În această primăvară, Costești va comemora 360 de la trecerea în neființă  marelui domnitor Matei Basarab. Pe lângă prodigioasă lui activitate politico-militară, voievodul a fost cel care a ctitorit și mănăstirea Arnota. Una dintre perlele spiritualității din localitatea, Arnota va găzdui la 9 aprilie un simpozion cultural pe seama vieții și trudei lui Basarab. Toma Peștreanu spune că adevărata sărbătorire a marelui voievod va avea loc la 25 aprilie, adică de Izvorul Tămăduirii, adică Ziua Comunei. Rețeta evenimentului este una deja tradițională: cântece, voie bună și spectacole în aer liber.

 

Sport și nutriție pentru toată comuna

 

După ce a reușit performanța de a despărți fără vreun regret de circa 10 kilograme în ultima lună printr-un regim alimentar mult mai atent, tânărul edil de la Costești a devenit modelul perfect de urmat pentru comunitatea pe care o păstorește. Astfel, prin exemplul său, Toma Peștereanu i-a pus pe gânduri și la fapte pe mai mulți dintre semenii săi: „Am ajuns la concluzia că alimentația defectuoasă, stresul și lipsa de mișcare scurtează dramatic viața. Când am trecut la regim și rezultatele au început să vină nu numai dinspre cântar, dar și dinspre noul ritm de lucru, am realizat că alegerea a fost una cât se poate de fericită”. Primarul Peștereanu adaugă și că pe lângă prezența lunară a unui nutriționist în comună pentru sfaturi și analize, vrea să pună la punct și o sală de forță pentru tinerii din Costești.

 

Vești bune pentru pășunile Costeștiului

 

Costeștiul a primit foarte bine vestea că, și în acest an, consiliile locale mai pot depune cereri de plată pe suprafaţă pentru pajiştile comunale, cu obligaţia să asigure încărcătura de animale sau să cosească. Obișnuit să urmărească toate formele de investiții și fonduri disponibile, tânărul edil Toma Peștereanu salută ideea: „Este foarte bine că pot depune şi consiliile locale cereri, chiar și cu obligaţia să asigure încărcătura de animale sau să cosească păşunea. Din câte am aflat, legislaţia pe care se depun cereri pe suprafaţă în 2014 este Ordinul 31/2013 pentru modificarea şi completarea Ord. 246/2008, care a fost aplicat şi anul trecut”, ni s-a destăinuit Peștereanu.

 

Costeștiul are deja două proiecte pe 2014

 

Așa după cum vă anunțam și-n edițiile noastre anterioare, comunitatea muntenilor de sub Arnota a depus două proiecte cu finanţare europeană prin Grupul de Acţiune Locală „Microregiunea Horezu”. Valoarea acestora este de 150.000 euro. Peștereanu reafirmă că banii îi vor permite să cumpere un buldoexcavator şi să reabiliteze sediul Primăriei Costeşti, adică schimbarea totală și în premieră de la inaugurarea clădirii, a acoperişul, dar și consolidarea și termoizolarea corespunzătoare a acesteia.

 

Peștereanu prevestește dezastrul de la europarlamentare

 

Tânărul edil social democrat din Costești spune că, indiferent de efortul aleșilor locali, pentru bătălia de la europarlamentare implicarea cetățenilor la vot va fi una fără precedent de slabă. „În mod categoric, va fi cel mai greu scrutin din ultimul deceniu. Pe lângă faptul că lumea este super-dezamăgită de clasa politică și de modul cum se mișcă lucrurile în țară, nici nu pot spune că impactul unui europarlamentar în viața lor este minimă. Sigur că bătălia aceasta la Costești va fi câștigată de PSD, nici nu încape îndoiala, doar că prezența oamenilor la vot va fi una impresionant de mică. Nu cred că vor veni nici 25% din alegători!”, declară primarul Toma Peştereanu.