Euro atinge un nou maxim


Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, zilele trecute, un curs de referinţă de 4,5538 lei/euro. Acesta este în uşoară creştere faţă de nivelul din şedinţa precedentă şi nivel maxim din 26 octombrie 2012, moneda românească fiind afectată de conjuctura externă şi de politicile noului guvern. Cursul de ieri a depăşit cotaţia maximă a ultimilor patru ani, de 4,5535 lei/euro, atinsă în 7 iunie 2013, şi este identic cu nivelul din 26 octombrie 2012. În 2012, euro a atins cotaţia maximă istorică faţă de moneda românească, de 4,6481 lei/euro, în 3 august 2012, pe fondul tensiunilor politice, ce au culminat cu suspendarea preşedintelui de atunci, Traian Băsescu, şi cu referendumul pentru demitere.
În această perioadă, leul este subminat de iniţiativele populiste ale actualului guvern, consideră analiştii: „Pe plan intern nu se întâmplă prea multe săptămâna aceasta, însă proiectul noii legi a salarizării bugetarilor promovat de guvern arată că riscurile derapajelor fiscale rămân pe agendă (aspect negativ pentru activele denominate în lei). (…) Pentru săptămâna aceasta, este posibil un interval de 4,52-4,56 (lei/euro)”. De altfel, politica guvernului român şi conjunctura internaţională au schimbat prognozele privind evoluţia leului în 2017.
Luni, o analiză a grupului austriac Erste, care deţine cea mai mare bancă după active din România, BCR, a estimat că leul se va deprecia treptat în următoarele trimestre, cu 1,6%, până la 4,62 unităţi/euro în decembrie 2017, influenţat de factori interni precum creşterea deficitului de cont curent şi incertitudinile fiscale, dar cea mai mare influenţă o vor avea evoluţiile externe.
În America, Fed – banca centrală, ar putea să majoreze dobânzile la dolar mult mai repede decât se aşteaptă pieţele, având în vedere rezultatele bune de pe piaţa muncii. În schimb, dolarul a scăzut faţă de cele mai importante valute din cauza datelor dezamăgitoare referitoare la creşterea salariilor în America, care au avansat cu doar 0,2% în februarie. În Europa, analiştii se tem că BCE va începe procesul de creştere a dobânzilor la euro mai repede decât aşteptările, având în vedere că inflaţia performează mai bine decât estimările. Toată lumea se aşteaptă ca BCE să stopeze politica de printare de bani care a ţinut la suprafaţă economia Europei, împiedicând-o să se afunde într-un proces lung de stagnare. Scăderea dobânzilor la euro şi lichiditatea în exces au contribuit la creşterea consumului şi parţial a investiţiilor.
Dolarul a fost de asemenea sub presiune după vestea că BCE a discutat posibilitatea majorării dobânzilor înainte de finalul programului său de relaxare cantitativă.