„Este nevoie să vină astfel de ploi să vedem că lucrurile sunt prost făcute?”


• se întreabă Gheorghe Mihăilescu, șeful silvicultorilor vâlceni, referindu-se la prăpădul făcut de ultimele precipitații
Precipitațiile au produs, din păcate, pagube și-n „ograda” Direcției Silvice Vâlcea. 50 de drumuri forestiere au fost afectate de ploi, iar, deocamdată, nu a fost calculată valoarea pagubelor înregistrate. Cert este că, specialiștii se află în teren, iar conducerea instituției speră ca, de săptămâna aceasta, să se dea drumul lucrărilor de refacere a infrastructurii. „Bănuiesc că vorbim de bugetul pe câțiva ani al Direcției Silvice, pentru refacerea problemelor. Prioritatea noastră o reprezintă redarea în circulație a drumurilor afectate. Că se va trece prin pâraie, în lipsa podețelor, că nu  vom avea balast, asta e. Deocamdată, vrem doar să redăm circulației drumurile. Prăpădul nu a fost doar la Vaideeni, ci și la Băbeni. În Ionești, s-a inundat o pepinieră… Este al treilea an de inundații la pepiniera Ionești și nu prea mai avem ce face. Cultura de plop, obținută din butași, este distrusă, semănăturile de cireș și salcâm sunt distruse…”, a precizat Gheorghe Mihăilescu, director Direcția Silvică Vâlcea.
Din păcate, problema poate continua: de la inundații se trece la călduri, lucru ce duce la opărirea puieților. „Se vede, pe măsură ce timpul trece, că lucrările sunt făcute superficial. Consecințele sunt impresionante. Autorizațiile de construire a caselor în albiile râurilor reprezintă un proces perpetuat și accentuat de toleranța autorităților. E păcat să dăm astfel de exemple: natura ne-a dat o palmă. Zilele trecute, trecând printr-o localitate, am observat că jumătate din șanțuri erau curățate, iar jumătate pline cu crengi, pământ, iar apa intra în casele oamenilor. Este nevoie să vină astfel de ploi să vedem că lucrările sunt prost făcute?”, se întreabă șeful silvicultorilor vâlceni.
Până una alta, la anul va exista un deficit și nu-n ceea ce privește culturile din județ, ci cele ce ar urma să ajungă în alte județe: mult mai mici.