DUPĂ ZECI DE ANI, fostul drum național din Țara Loviștei «vede» reabilitarea!


Discuții vechi de când… aproape nici nu se mai știe s-au tot purtat pentru declasarea Drumului Național 7D cu scopul ca acesta să treacă din administrarea Ministerului Transporturilor (indiferent de titulatura pe care a purtat-o de-a lungul timpului) în administrarea Consiliului Județean Vâlcea. Chiar și pe vremea fostului președinte al CJ Vâlcea Ion Cîlea discuțiile în sensul declasării DN 7D erau «avansate», însă drumul național tot nu a mai devenit județean, iar reabilitarea nu s-a mai produs. DN 7D era o rușine pentru toată Țara Loviștei deoarece din drumurile comunale (asfaltate și modernizate în cea mai mare parte) se trecea în drumul cică național care era… de pământ! Acesta a fost ultimul drum național din România care nu era în totalitate asfaltat. A fost nevoie ca în fruntea Guvernului să vină vâlceanul Florin Cîțu pentru ca Executivul de la București să se «spele» pe mâini de povara drumului național de pământ și să îl declaseze ca drum județean astfel încât CJ Vâlcea să poată interveni.

Dorința președintelui Constantin Rădulescu s-a îndeplinit

Este limpede că unul dintre oamenii care au contribuit decisiv la declasarea DN 7D este președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu. În numele instituției pe care o conduce, Rădulescu și-a luat angajamentul de a moderniza drumul (așa cum cum dorea și Ion Cîlea), însă CJ Vâlcea nu putea interveni decât dacă drumul era declasat. Iar «minunea» așteptată de minimum 10-15 ani s-a produs în urmă cu câteva luni! Acum DN 7D a devenit DJ 703H, iar legătura rutieră dintre drumul național intens circulat de pe Valea Oltului (DN 7) și limita cu județul Argeș, care trece prin comunele Câineni, Perișani, Titești și Boișoara, se pregătește să vadă «lumina» asfaltului și a modernizării.
„Vom face fapte bune pentru vâlcenii din Perișani, Titești, Boișoara și Câineni La cei 1.000 de kilometri de drum județean s-au mai adaugat circa 31 km prin preluarea DN 7D – Drumul Loviștei în domeniul public al județului Vâlcea. În ședința Consiliului Județean de marți, 31 august 2021, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind declararea de interes public județean a DJ 703 H şi darea acestuia în administrarea Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Vâlcea. DJ 703H (fost DN 7D) este drumul care face legătura cu județul Argeș și care traversează cele patru comune. Ne-am propus să începem reabilitarea acestui drum, atât cu fonduri guvernamentale, dacă vor veni, cât și cu bani europeni. Însă, pentru început, vom interveni și cu resurse din bugetul propriu al județului. Împreună cu primarii din Țara Loviștei, vom stabili în ce zone este nevoie urgentă de reabilitare”, a declarat președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Cum sună hotărârea de declasare a fostului DN 7D?

În data de 29 iunie 2021, Guvernul României a adoptat hotărârea de declasare a DN 7D. Aceasta avea următorul conținut:
Art. 1. Se aprobă modificarea datelor tehnice și actualizarea valorii de inventar a unui imobil reprezentând teren aferent DN 7D, ca urmare înscrierii bunului în cartea funciară;
Art. 2. (1) Se aprobă transmiterea unui sector de drum naţional, inclusiv a terenului aferent, situat în județul Vâlcea, din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în domeniul public al județului Vâlcea.
(2) Se aprobă declasarea unui sector de drum naţional, inclusiv a terenului aferent, situat în județul Vâlcea din categoria funcțională a drumurilor de interes național și încadrarea acestuia în categoria funcțională a drumurilor de interes județean.
Art. 3. Predarea-preluarea sectorului de drum național, inclusiv a terenului aferent acestuia se face pe bază de protocol încheiat între părţile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Art. 4. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Finanţelor vor opera modificările corespunzătoare pentr aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.
Sursă foto: Arhivă