Două «scenarii» pentru Liga Florilor


Chiar dacă echipele de handbal românești nu pot disputa deocamdată meciuri de pregătire, așa cum se întâmplă în multe dintre țările Europei, oficialii federației de specialitate caută soluții pentru ca noul sezon să poată începe la finalul lunii august (sau, eventual, doar cu o mică întârziere). Încă de la început trebuie spus că pare destul de greu de crezut că viitorul sezon al Ligii Florilor (la startul căruia se va alinia și SCM Râmnicu Vâlcea) se va putea disputa după formatul tradițional al competiției, acela cu meciuri tur-retur; mai ales că a crescut numărul echipelor participante, de la 14 la 16!
Astfel, conform discuțiilor pe care președintele FRH, Alexandru Dedu (foto), le-a inițiat deja cu reprezentanții cluburilor participante în viitorul sezon competițional, se pare că există două variante de disputare a întrecerii. Sigur, fiecare dintre aceste «scenarii» prezintă plusuri și minusuri, oficialii FRH fiind puși într-o postură destul delicată.
Conform informațiilor prezentate în presa sportivă centrală, prima propunere este reprezentată de organizarea unui turneu de 40-45 de zile într-un oraș care să le găzduiască pe toate cele 16 echipe participante. Fiecare echipă va susține meciuri din trei în trei zile, aici urmând să se dispute toate jocurile programate în turul campionatului (15 etape). Acest «scenariu» are un minus foarte important: echipele care participă în cupele europene nu vor putea fi prezente la turneu pe tot parcursul său și astfel ar rămâne multe formații cu meciuri mai puține disputate.
Cea de-a doua variantă luată în calcul de FRH este ca echipele să participe la turnee de sală, „cu turnee jucate în sistemul Campionatelor Europene și Mondiale, cu una, maxim două zile de pauză acordate echipelor pe durata desfășurării turneului pentru refacere/ recuperare și/ sau antrenament, în funcție de numărul de etape programate pentru fiecare turneu”, după cum au precizat reprezentanții FRH.
„Nu pot să vorbesc cu certitudine și nu pot să dau o dată. Ceea ce pot să spun este că în momentul de față avem un plan foarte clar, avem stabilită o dată de începere a competițiilor. Sperăm ca autoritățile să observe că în sporturile de echipă în sală riscurile sunt mici și să ne dea voie să ne desfășurăm activitatea specifică”, a declarat președintele FRH pe marginea acestui subiect.