Doliu la Muzeul Județean: A murit marele arheolog vâlcean Petre Roman


• născut pe 29 iunie 1935, în satul Pârâieni din comuna Livezi, județul Vâlcea, a fost figura centrala a arheologiei din țara noastră
A condus zeci de şantiere arheologice din toată România, a publicat sute de articole şi cărţi de specialitate, a participat la numeroase simpozioane naţionale şi internaţionale. A fost cel de la care au avut de învăţat mulţi dintre arheologii noştri vâlceni, inclusiv cei ai Muzeului Județean Aurelian Sacerdoțeanu , a pus bazele unor publicaţii de referinţă şi a câştigat un renume internaţional prin toată activitatea şi profesionalismul său.
În 2015, era omagiat de către Muzeul Judeţean Aurelian Sacerdoţeanu Vâlcea prin editarea numărul XII.1/2015 al revistei „Buridava” şi totodată nr. X al publicaţiei „Symposia Thracologica”, revistă înfiinţată chiar de Petre Roman, în cadrul Institutului de Tracologie, azi Centrul de Tracologie dar şi prin organizarea simpozionului naţional de arheologie Cultură şi Civilizaţie în Oltenia Subcarpatică, la Muzeul de Istorie a Judeţului Vâlcea.