Du-te la...
Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

3 iunie 2020

Doar 44 de biblioteci publice funcționează în Vâlcea


Directorul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea, Remus Grigorescu (foto), a ținut să precizeze, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a bibliotecarilor și bibliotecilor publice, că, la nivel de județ, sunt biblioteci în 81 din cele 89 de localități vâlcene, dar funcționabile sunt în doar 44. Totuși, stăm mult mai bine decât alte județe; spre exemplu, în Giurgiu, nu există nicio bibliotecă publică, cu excepția celei județene.


Trebuie precizat că, din păcate, proiectul privind trecerea bibliotecilor de la primării către autoritățile județene a picat.
„Conform legislației anterioare anului 1989, în toate localitățile unui județ trebuia să funcționeze o bibliotecă publică. Potrivit datelor oferite de Institutul Național de Statistică, în anul 1995 erau înregistrate 27 de județe din cele 42 (inclusiv București) pe teritoriul cărora existau în fiecare unitate administrativ teritorială câte o bibliotecă publică. Din păcate, după aproape 30 de ani, în afară de București, în nici un județ din România nu mai există cel puțin o bibliotecă publică în fiecare localitate (municipiu, oraș sau comună)”, a declarat Remus Grigorescu, director Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.
Vestea bună este aceea că, de trei ani de zile, bugetul alocat casei cărților este dublu, fiind util în achiziția de cărți, dar și pentru desfășurarea activităților culturale.

Poți comenta aici

Alte articole de la Actualitate