Disponibilizații de la Oltchim, din nou, cu sufletul la gură: 5 februarie: se acordă sau nu salariile compensatorii?


După ce a ajuns în întârziere la Râmnicu Vâlcea, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, a mai pus încercarea celor 100 de disponibilizați aflați în fața Instituției Prefectului la încercare, intrând pentru o oră și jumătate la discuții cu reprezentanții Guvernului în teritoriu, liderii sindicaliștilor și doi dintre parlamentarii județului, deputatul PSD Constantin Rădulescu și senatorul Laurențiu Coca. Într-un final, ministrul Pop a ținut să precizeze că soluția plății salariilor compensatorii și planul de reorganizare a Combinatului vor fi prezentate de către administratorul financiar pe data de 5 februarie a.c. „Pe 16 ianuarie a.c., administratorul financiar al Oltchim a semnat un protocol cu reprezentanții salariaților societății, alături de sindicate. În perioada 19 ianuarie – 15 februarie a.c., trebuie să găsim soluții. Am discutat azi tot ceea ce înseamnă situația de la Oltchim și în special situația disponibilizaților care nu și-au mai primit plățile compensatorii de 18, 19 luni. Oricum, trebuie avute în vedere două priorități: cea a disponi­bili­zaților și salvarea Oltchimului. Fac apel, prin intermediul dumneavoastră, la toți cei care, pe bună dreptate, sunt nemulțumiți că este foarte important să avem un dialog sau, mai precis, să apelăm la pace socială, pentru a nu alunga investitorii”, a declarat ministrul Pop.

Chinezii, încă în cărți

Ministrul delegat pentru Dialog Social a mai precizat că există o scrisoare de intenție de a prelua Combinatul de către chinezi. Deocamdată, singurele detalii oferite au fost acelea că reprezentanții unui consorțiu chinez sunt în cărți și sunt interesați direct de preluarea Oltchimului.

Ministrul Tudose, gata să dezbată problema

Săptămâna viitoare, s-a stabilit să aibă loc o întâlnire a reprezentanților disponibilizaților și a salariaților de la Oltchim cu ministrul Economiei, Mihai Tudose. Dezbaterile vor avea loc fie la Vâlcea, fie în București. Administratorul judiciar, Gheorghe Piperea, s-a angajat ca până cel târziu pe 5 februarie să comunice planul de reorganizare și modalitatea de plată a salariilor compensatorii celor disponibilizați. La întâlnire este invitat și un reprezentant ANAF. Ministrul Pop și-a exprimat dorința ca anul acesta să fie clarificată problema societății Oltchim.

„Hoții! Hoții!”

Cei aproximativ 100 de disponibilizați de la Oltchim s-au aflat miercuri, 21 ianuarie, încă de la ora 15.00, în fața Instituției Prefectului. Din păcate, aceștia au fost lăsați de autorități să stea în frig, să aștepte un răspuns la doleanțe cinci ore. Ministrul Pop a ajuns în Vâlcea după ora 17.00, a intrat la discuții cu prefectul Cornoiu, subprefectul Gherghina, reprezentanții sindicaliștilor și parlamentarii, finalizând discuțiile pe la ora 19.00. A urmat întâlnirea cu mass-media pentru încă 40 de minute. În tot acest timp, oamenii au ajuns la capătul răbdării, huiduind autoritățile.