Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

17 aprilie 2021

Din februarie, Familiile defavorizate vor primi 50 de lei pe lună pentru a-și duce copiii zilnic la grădiniță


După cum vă informam și în edițiile anterioare, copiii care provin din familii fără posibilități și care vor frecventa zilnic grădinița vor primi un stimulent educațional, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial și ale cărui prevederi vor intra în vigoare din luna februarie. Normele metodologice de aplicare a legii, care stabilesc că pentru fiecare copil se vor acorda tichete sociale în valoare de 50 de lei/luna, ce vor putea fi folosite de părinți pentru a cumpăra celor mici mâncare, haine și rechizite, au fost aprobate de Guvern.
Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost publicată la începutul lunii noiembrie în Monitorul Oficial, iar prevederile actului normativ vor intra în vigoare la 31 ianuarie 2016. Totuși, pentru se putea aplica, documentul avea nevoie și de norme metodologice de aplicare. Concret, legea propune stimularea părinților să-și aducă la grădiniță copiii, acestora fiindu-le oferite tichete sociale condiționate de prezența zilnică a celor mici la cursuri. Vor exista aproximativ 111.000 de beneficiari ai stimulentului educațional.
Conform prevederilor din Codul fiscal, stimulentul educațional nu este inclus în veniturile salariale și nu este impozabil. În plus, acesta nu se ia în calcul la stabilirea unor obligații legale de întreținere sau la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficii de asistență socială sau alte prestații sociale, și nu se urmărește silit decât pentru recuperarea sumelor necuvenite acordate cu același titlu. Valoarea nominală lunară minimă a stimulentului educațional este de 0,1 ISR (indicator social de referință), pentru fiecare copil înscris la grădiniță, beneficiar al stimulentului. Cum valoarea ISR este acum de 500 de lei, fiecare copil înscris în program va beneficia de cel puțin 50 de lei pe lună.
Toți copiii eligibili pentru acest program vor fi identificați de asistenții sociali din primării, pe baza unui dosar social.

Etichete: , ,

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Actualitate