Despăgubiri pentru proprietarii terenurilor distruse de mistreți


O parte din dosarele cu daune provocate de mistreți au ajuns la gestionarii fondurilor de vânătoare, iar altele se află în dezbatere.
La sediul Instituției Prefectului Vâlcea, s-au purtat din nou discuții pe tema despăgubirilor ce trebuie acordate cetățenilor din județ, ale căror terenuri sau alte bunuri au fost distruse de animalele sălbatice, mai ales de mistreți. Astfel, 23 de primării cu 86 de cereri de despăgubire au îndeplinit tot ce ține de această procedură: au înregistrat cererile oamenilor, s-a făcut comisie locală, s-au făcut deplasări în teren, iar dosarele au ajuns la Garda Forestieră. Opt dintre aceste dosare au și fost înaintate gestionarilor fondurilor de vânătoare, răspunderea civilă căzând pe umerii acestora. Lucrurile sunt analizate în cazul celorlalte dosare.
Alte 11 primării au înaintat cererile prefectului, au fost transmise Gărzii Forestiere și analizate pe fiecare caz în parte. Tot la acest capitol, alte 55 de primării, amintind aici Costești, Scundu, Drăgoești, nu au înregistrat dosare sau cereri de despăgubire, deși au fost cazuri când culturile oamenilor au fost distruse de mistreți. Procedura nu este una simplistă, cetățenii trebuind să-și declare terenurile de la începutul anului, iar când apar astfel de cazuri, trebuie acționat rapid, nu după câteva zile.