Deputatul vâlcean Ion Marian, prezent la întâlnirea cu ambasadorul SUA


• Hans Klemm a militat la București pentru consolidarea relației bilaterale România – SUA în domeniul militar
Marți, membri Comisiei de Apărare din Camera Deputaților s-au întâlnit cu un oaspete deosebit. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România s-a aflat în București pentru a discuta cu parlamentarii despre posibilitățile de consolidare a relației bilaterale dintre cele două țării. Discuțiile au vizat domeniul militar și s-au desfășurat de-a lungul a mai bine de o oră. Conform declarațiilor oferite ulterior de către diplomatul american, întâlnirea cu parlamentarii români a fost premergătoare summit-ului NATO de la Varșovia. Capitala Poloniei va găzdui importanta reuniune a reprezentanților statelor Alianței Nord Atlantice în luna iulie a acestui an.

Ion Marian: „România este a treia țară privind
numărul de forțe detașate în teatrele de operațiuni”

DEPUTAT_AMBASADOR 2Din Comisia de Apărare a Camerei Deputaților face parte și deputatul Ion Cristinel Marian. Parlamentarul vâlcean reprezintă Colegiul Drăgășani în Camera Deputaților. Prezența sa în această Comisie este justificată prin faptul că parlamentarul este militar de carieră. Ion Cristinel Marian a absolvit Centrul de Instruire pentru Geniu EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea în anul 1990. (A se vedea link-ul următor: http://curieruldevalcea.ro/festivitate-emotionanta-la-centrul-militar-panait-donici-absolventii-promotiei-1990-s-au-reintalnit-dupa-un-sfert-de-secol/ ).
Referitor la întâlnirea de marți din Capitală, deputatul vâlcean ne-a oferit mai multe DEPUTAT_3informații cât se poate de pertinente. În rândurile următoare, redăm declarația sa: „România este a treia țară privind numărul de forțe detașate în teatrele de operațiuni. Șeful delegației, colonelul Paul Matier, s-a arătat încântat de faptul că bugetul Ministerului Apărării Naționale s-a mărit până la 2% din PIB-ul României. Colonelul Matier a reiterat ideea că România, pe termen lung, trebuie să-și modernizeze tehnica de luptă și să promoveze profesionalismul. Este cât se poate de clar că țara noastră are o contribuție esențială în acțiunile militare ale NATO din teatrele de operațiuni. Lucru recunoscut și de ambasadorul Statelor Unite în România. (…) S-au mai discutat și alte aspecte, așa cum ar fi faptul că România a primit 59 de milioane de dolari. Acești bani au fost împărțiți pe diverse categorii. În principal pentru programul de finanțare pe flota de aviație C-130 și îmbogățirea Poligonului de la Cincu. A existat și o serie de programe pentru finanțarea construcțiilor militare. De-a lungul acestui an, vor avea loc 216 evenimente, care sunt organizate prin diverse programe militare. Vă mai pot spune și că 6.500 de membri au participat la exerciții în România, iar 1.100 de militari români au fost prezenți în cadrul misiunilor internaționale”.