De la 1 iulie, intră-n vigoare contractele cadru din sănătate


Până la finele lunii, conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea se ocupă cu încheierea contractelor cadru cu furnizorii din sănătate. Toate contractele vor intra în vigoare de la 1 iulie a.c. Noutăți vin din spitalizarea de zi. Pentru a scădea numărul cazurilor, s-au dat precizări clare legate de afecțiunile ce vor fi tratate în spitalizarea de zi. „Maximum trebuie să fie de 12 ore/zi, în baza tarifelor stabilite în contractul cadru. La anumite afecțiuni, au crescut tarifele simțitor. Sperăm ca prin aceste servicii, pacienții să nu mai fie ținuți inutil, zile întregi, pe patul spitalului”, a declarat Alin Voiculeț (foto), președinte-director CAS Vâlcea. Bugetele spitalelor publice vor fi cu 5-10% mai mari ca-n 2013, totul depinzând, însă, și de negocierile ce vor fi purtate. Voiculeț a dat asigurări că, în cazul internărilor peste numărul contractat, răspunderea aparține conducerii spitalului respectiv. 

 

„Spitalele vor reuși să supraviețuiască”

 

Se estimează că, pentru spitale, bugetul va fi de aproximativ 8.600.000 lei. Ca-n fiecare an, ultimele două luni rămân descoperite. Descoperite până la rectificarea bugetară care, tot ca-n fiecare an, a avut loc în trimestrul IV. „Niciodată n-a venit bugetul întreg. Spitalele, însă, vor reuși să supraviețuiască. La un calcul orientativ, spitalele publice au un buget cu 5-10% mai mare ca anul trecut”, a declarat Voiculeț. 

 

Dosar electronic pentru fiecare pacient

 

Fiecare român, asigurat sau nu, va avea un dosar electronic, începând cu luna aceasta. Pentru întocmirea dosarului, trebuie să treacă pe la medicul de familie. Medicii de familie sunt obligați să deschidă, din iunie, dosar electronic fiecărui pacient. Informațiile vor fi introduse în dosar în baza istoricului medical ce se regăsește în foile de observație, ultimele analize ale pacientului. Dosarul va fi accesat fără voia pacientului doar în Urgență. Pacientul va avea un PIN care, repetăm, va fi folosit doar de acesta sau, în caz unic, de medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe.