Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

24 septembrie 2020

Dacă nu se reiau lucrările la DC 39 Bulagei – Geamăna, 400 de localnici din Stoilești riscă să rămână izolați


Florin Ionescu, primarul comunei Stoilești, a fost cel care a deschis ședința Comitetului pentru Situații de Urgență de astăzi. El a fost prezent la Prefectura Vâlcea pentru a aduce în atenția autorităților județene situația actuală a unui drum comunal afectat de alunecări de teren, drum unde s-au demarat lucrări de remediere a pagubelor, dar care s-au oprit din lipsa fondurilor. Este vorba despre DC 39 Bulagei – Geamăna, la km 4+700.
În fața prefectului Radu Renga, alesul local din Stoilești, social-democratul Ionescu, a prezentat situația actuală a căii de acces ce leagă cele două sate menționate mai sus, respectiv unde locuiesc 400 de persoane, venind și cu soluții date de către specialiști în domeniu, reprezentanții firmei CONSULTING INTERNATIONAL SRL.

????

„Am avut de-a face cu două alunecări de teren și-n ambele cazuri s-au demarat lucrări de remediere a problemelor. Una s-a rezolvat, lucram la cea de-a doua, iar după ploile din 15 iunie 2015, am avut din nou probleme: alunecarea de teren s-a extins cu 50 metri. Am reluat lucrările, am curățat zona, ne-am pus, practic, din nou, pe muncă: de data aceasta, o dublă investiție. Din păcate, pe 15 noiembrie 2015, totul a fost stopat. N-au mai fost fonduri. Alunecarea de teren s-a reactivat la următoarele ploi, o parte din carosabil a luat-o la vale și-n prezent, deși totul s-a stabilizat, nu putem face nimic, nemaiavând bani. Am venit cu expertiza tehnică privind evaluarea stadiului fizic al lucrărilor și soluțiile de continuare a stabilizării DC 39 Bulagei – Geamăna, la km 4+700. Cauza pentru care s-a ajuns la aceste alunecări, la paguba imensă de pe drum, în opinia specialiștilor, o reprezintă apa de pe DC 39 care s-a infiltrat în pământ și a format o pungă de apă. De aici și carosabilul care a luat-o la vale. Este nevoie de piloni, sunt schițe făcute, dar, pentru a pune totul în practică, pentru a nu ajunge la gospodării izolate, avem nevoie de bani”, a declarat primarul Florin Ionescu. Aplicarea soluțiilor oferite de proiectant duce la lucrări de 2,4 milioane lei.
Menționăm că, în prezent, pe DC 39 Bulagei – Stoilești, se circulă pe o singură bandă. Situația a fost adusă în atenția prefectului care va transmite, la rândul său, detaliile Guvernului.

Alte articole de la Actualitate