CUM SĂ ÎNGRIJEȘTI CORECT țesăturile fine precum mătasea, lâna sau cașmirul


Atunci când investești în țesături de lux, indiferent dacă este vorba despre articole vestimentare sau textile pentru casă, trebuie să le acorzi o atenție specială. Cu îngrijirea corespunzătoare, aceste bunuri de lux își vor păstra frumusețea pentru mult timp și îți vor bucura simțul tactil și pe cel vizual vreme îndelungată. Tocmai pentru că sunt țesături sensibile, e important să știi cum să ai grijă de ele și să nu le tratezi ca pe cele obișnuite.

Folosește detergenți potriviți pentru materiale delicate

Țesăturile fine și delicate merită o grijă specială, chiar și când vine vorba despre alegerea detergentului. Având în vedere că produsele obișnuite din comerț abundă de chimicale și agenți de curățare duri, nu este recomandat să îi folosești pentru astfel de țesături. Alege o formulă cu pH neutru, un detergent blând, special conceput pentru curățarea unor materiale precum inul, bumbacul, mătasea sau lâna.
Pentru mătase, lână, cașmir sau alte materiale care au la bază proteinele, sunt potriviți detergenții care nu conțin enzime deoarece, în timp, acestea pot degrada materialul. Există formule special concepute, pe bază de plante, care pot curăța eficient aceste fibre, fără a le afecta integritatea.

Folosește programele speciale ale mașinii de spălat

Modelele noi de mașini de spălat au programe special concepute pentru materiale delicate și prețioase. Deși acestea pot fi curățate și manual, în cazul în care decizi să utilizezi spălarea automată, asigură-te că aparatura ta funcționează corespunzător și nu agață fibrele. Dacă intenționezi să investești în aparatură nouă, trebuie să știi că prețul nu face întotdeauna diferența și nu reflectă neapărat calitatea – găsești masini de spalat ieftine foarte performante, cu consum economic și funcții suplimentare.

Cum să speli lâna și cașmirul

În cazul în care credeai că doar curățarea uscată poate fi folosită pentru igienizarea acestor materiale, te vei bucura să afli că lâna, cașmirul, angora și alte fibre naturale de origine animală pot fi spălate. Te încurajăm să citești cu atenție indicațiile de îngrijire de pe etichete și să nu folosești detergenți care conțin enzime, deoarece acestea pot distruge proteinele.
În primul rând, atunci când speli lână, nu încărca mașina și cu alte materiale. Aceeași regulă este valabilă și pentru cașmir. În plus, este necesar, ca în cazul tuturor materialelor, să sortezi textilele pe culori, atunci când le speli. De asemenea, este recomandat să întorci articolele din lână sau cașmir pe dos atunci când le speli și, eventual, să folosești săculeți de protecție, special concepuți pentru spălarea automată a materialelor delicate. Nu supraîncărca mașina și alege întotdeauna un program delicat și o temperatură mică, de 20-30 de grade Celsius.
Dacă alegi să le speli manual, folosește apă rece, lasă țesăturile la înmuiat cel mult 5 minute și apoi freacă-le delicat, timp de 30 de secunde. Stoarce-le delicat, cu mâna liberă sau într-un prosop și pune-le la uscat într-un loc ferit de lumina directă a soarelui.
Nu folosi niciodată uscătorul pentru articolele din lână sau cașmir.

Cum să speli mătasea

Regula privind încărcarea rămâne valabilă și pentru mătase: aceasta nu trebuie spălată la mașină împreună cu alte materiale. De asemenea, întoarce articolele din mătase pe dos când le speli și folosește săculeți de protecție, pentru ca mașina de spălat să nu le agațe. Dacă articolele sunt pătate, folosește un produs special pentru îndepărtarea petelor, înainte de a le spăla la mașină. Alege un program pentru țesături delicate, cu apă rece și clătire abundentă. Dacă le speli manual, folosește apă rece, un detergent care se dizolvă ușor și lasă rufele la înmuiat cel mult 5 minute. Apoi, clătește-le cu apă din abundență și stoarce-le ușor, cu mâna, fără a strânge prea tare materialul, deoarece s-ar putea deforma. Nu folosi uscătorul și usucă lucrurile din mătase în interior sau afară, ferite de lumina directă a soarelui, pentru a nu se decolora.
Acum, că știi cum să îngrijești corespunzător țesăturile de lux, te vei putea bucura mai mult timp de frumusețea și atingerea lor plăcută. Urmează recomandările noastre și răsfață țesăturile care te răsfață.
Sursă foto: Freepik